- Żeby kupić chleb dobrej jakości - taki na naturalnym zakwasie, albo chociaż na drożdżach, ale bez sztucznych spulchniaczy, konserwantów i polepszaczy smaku - to trzeba się sporo najeździć - mówi pan Wojciech z pow. bydgoskiego, który często podróżuje służbowo po regionie. Żartuje, że te wyjazdy stara się połączyć z „turystyką chlebową”: - Na trasie szukam małych piekarni i tam kupuję tradycyjny chleb. Nawet na zapas. Niestety, jest ich coraz mniej!
Jak zrobić domowy chleb? Prosty przepis
Turystyka chlebowa kwitnie
- Przyjeżdżają do nas klienci z różnych części miasta, a nawet województwa - mówi Jarosław Grochowalski, właściciel piekarni działającej w Toruniu od ok. 30 lat. - Niektórzy robią zapasy na cały tydzień. Twierdzą, że zamrażają nasze chleby. Widocznie niektórych konsumentów nie zadowala towar z marketów, są coraz bardziej świadomi.
Także w piekarni-cukierni w Brześciu Kujawskim, której właścicielem jest Jan Chałas, widać rosnące zainteresowanie tradycyjnym pieczywem. - Im więcej przyjezdnych nas odwiedza, tym szybciej kończy się towar - przyznaje Jan Chałas.
- Osiemdziesiąt procent klientów stanowią osoby przyjeżdżające spoza naszej miejscowości, także z daleka, m.in. z Torunia, Włocławka, okolic Inowrocławia - mówi Tomasz Wiśniewski, który od sześciu lat prowadzi Pracownię Piekarniczą „Pasja” w miejscowości Ośno Drugie (pow. aleksandrowski). Wcześniej aż 25 lat przepracował w różnych piekarniach (dużych i małych) i wie, że najprościej jest obniżyć koszty produkcji obniżając jakość pieczywa. A on postawił na wysoką jakość i pieczywo tradycyjne. Nie żałuje tej decyzji, ponieważ widzi, że przybywa osób, które szukają takiej żywności.
- Dobrej jakości pieczywo nawet, po wyjęciu z zamrażalnika, jest lepsze niż świeży chleb z marketu - uważa pan Wojciech. - Przecież w sklepach dużych sieci handlowych sprzedawana jest „masówka”, z ogromnych piekarni, które stały się fabrykami pieczywa. Chleb odpiekany w sklepie z mrożonego ciasta też mnie nie interesuje.
Perspektywy dla piekarni kontra ceny chleba
Grzegorz Nowakowski, dyr. zarządu Instytutu „Polskie Pieczywo” zauważa, że coraz mniej piekarni wykorzystujących rzetelne, rzemieślnicze metody produkcji jest w stanie utrzymać się na rynku: - Wysokie koszty energii do ogrzewania i produkcji, wzrastające koszty wynagrodzeń, wysokie ceny surowców, brak pracowników to czynniki kosztowe i organizacyjne, istotnie wpływające na zdolność piekarni do utrzymania się na rynku - tym bardziej przy małej skali działania piekarni (produkcja lokalna). Takie pieczywo można znaleźć w regionalnych piekarniach i własnych punktach sprzedaży piekarni, niekiedy w sklepach i mniejszych sieciach handlowych. Duże sieci handlowe, dyskonty oferują w większości pieczywo niższej jakości i tańsze.
Ceny za bochenek zwykłego chleba (ok.0,5 kg) w piekarniach rzemieślniczych wahają się od 2,20 do 4 zł, ale piekarze podkreślają, że koszty wciąż im rosną i zapewne niebawem będą musieli stawki nieco podnieść.
To też może Cię zainteresować
Jarosław Grochowalski nie obawia się tego, że klientów im zabraknie, ale właśnie rosnących kosztów. Martwi się, że niewielkie piekarnie, takie jak jego, mogą nie przetrwać.
- Bardzo małe piekarnie mają małe szanse - uważa Jan Chałas, który prowadzi piekarnię istniejącą od 1984 roku, ale na szczęście można zaliczyć ją do średnich, więc powinna poradzić sobie na rynku. Tym bardziej że, klientów im nie brakuje.
Pieczywo rzemieślnicze konkuruje z wyrobami z ciasta mrożonego
Grzegorz Nowakowski dodaje:- Pamiętajmy, że pieczywo rzemieślnicze wysokiej jakości konkuruje w wyborach klientów z pieczywem głęboko mrożonym, wytwarzanym przemysłowo w ogromnych ilościach metodami zautomatyzowanymi, ale uproszczonymi, pozwalającymi uzyskać niższy koszt jednostkowego wytworzenia. Pieczywo jakości rzemieślniczej musi mieć wyższą cenę, ale nie wszyscy konsumenci to akceptują, sugerując się niższymi cenami pieczywa mrożonego - a później zastanawiają się, co to się dzieje z jakością pieczywa.
To też może Cię zainteresować
Jego zdaniem świadomy wybór konsumenta, przy adekwatnej cenie do jakości, to szansa na smaczne i zdrowe pieczywo dla konsumenta oraz utrzymanie lokalnych i regionalnych piekarni: - A kwestia ta jest tym bardziej uzasadniona, że w porównaniu z innymi krajami, ceny pieczywa w Polsce należą do najniższych w Europie.
