Ile gotować jajko na miękko? To nie takie proste! Sprawdź przepis i dowiedz się, jak idealnie ugotować jajka na miękko

Marcin Koziestański
Ile gotować jajka na miękko? Pytanie wydaje się banalne, a jednak niewiele osób zna idealny przepis. Sprawdźcie, jak ugotować jajko w taki sposób, aby białko się ścięło, a żółtko było wciąż płynne.

Ile gotować jajko na miękko? Tak, aby białko było ścięte, a żółtko pozostało płynne? Ugotowanie jajka ma miękko wcale nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Jednak przestrzeganie tych kilku zasad pozwoli ci ugotować je idealnie.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal i.pl codziennie. Obserwuj i.pl!

Przede wszystkim pamiętaj, że czas gotowania jajka na miękko zależy od jego wielkości. Małe jajko nie będzie potrzebowało tyle czasu, co duże. Rozmiar jajek zwykle jest podany na ich opakowaniu (S/M/L)

Ile gotować jajko na miękko? Przepis

Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Garnek musi być takiej wielkości, aby można było ułożyć na jego dnie wszystkie jaja, które chcemy ugotować.

Kiedy woda się zagotuje, za pomocą łyżki delikatnie wkładamy do niej jajka (tak, żeby nie popękały) i od tego czasu liczymy:

  • 3,5 minuty w przypadku małego jajka (S)
  • 4,5 minuty w przypadku średniego jajka (M)
  • 5,5 minuty w przypadku dużego jajka (L)

Po tym czasie należy wylać wodę z garnka i zalać jajka zimną wodą, aby przerwać gotowanie.

Ile gotować jajko na miękko z lodówki?

Najlepiej aby jajko, które chcemy ugotować, było wcześniej wyjęte z lodówki i ogrzane do temperatury pokojowej. Co jeśli nie mamy na to czasu?

W takim wypadku możemy wyjąć jajko z lodówki i potrzymać je przez chwilę pod kranem z ciepłą wodą. W ten sposób jajko się ogrzeje i będziemy mogli ugotować jajko na miękko w taki sam sposób, jak to o temperaturze pokojowej.

od 16 lat
Wideo

Komentarze 3

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

R
Robert M
Przeczytałem i sprawdziłem pewien przepis na jajko/a na miękko. Prosta sprawa. Mianowicie wyciągany tyle jajek ile potrzebujemy. Do garnka wkładamy jajka, wsypujemy łyżeczkę soli, żeby skorupka łatwo dała się zdjąć. Zalewamy jajka zimną wodą i gotujemy. W momencie kiedy woda zaczyna mkipieć zdejmujemy garnek, wstawiamy go do zlewu i hartujemy jajka zalewając je zimną wodą. Kiedy jajka są ciepłe, ale nie gorące wyjmujemy spokojnie jajka z wody i smacznego.
G
Gość

Jajka L misze gotowac 6.5 minuty. Jajka M to 5.5 minuty. Inaczej wychodzi czesciowo plynne bialko. To kto ma racje ?

P
Pio

Gówno dupa, gotowałem M (średnie) 4 min i wyszły na poltwardo. Dziękuje.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl