Ile gotować jajko na miękko? Tak, aby białko było ścięte, a żółtko pozostało płynne? Ugotowanie jajka ma miękko wcale nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Jednak przestrzeganie tych kilku zasad pozwoli ci ugotować je idealnie.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal i.pl codziennie. Obserwuj i.pl!
Przede wszystkim pamiętaj, że czas gotowania jajka na miękko zależy od jego wielkości. Małe jajko nie będzie potrzebowało tyle czasu, co duże. Rozmiar jajek zwykle jest podany na ich opakowaniu (S/M/L)
Ile gotować jajko na miękko? Przepis
Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Garnek musi być takiej wielkości, aby można było ułożyć na jego dnie wszystkie jaja, które chcemy ugotować.
Kiedy woda się zagotuje, za pomocą łyżki delikatnie wkładamy do niej jajka (tak, żeby nie popękały) i od tego czasu liczymy:
- 3,5 minuty w przypadku małego jajka (S)
- 4,5 minuty w przypadku średniego jajka (M)
- 5,5 minuty w przypadku dużego jajka (L)
Po tym czasie należy wylać wodę z garnka i zalać jajka zimną wodą, aby przerwać gotowanie.
Ile gotować jajko na miękko z lodówki?
Najlepiej aby jajko, które chcemy ugotować, było wcześniej wyjęte z lodówki i ogrzane do temperatury pokojowej. Co jeśli nie mamy na to czasu?
W takim wypadku możemy wyjąć jajko z lodówki i potrzymać je przez chwilę pod kranem z ciepłą wodą. W ten sposób jajko się ogrzeje i będziemy mogli ugotować jajko na miękko w taki sam sposób, jak to o temperaturze pokojowej.
