W skrócie:
Zupa mleczna – przepis z zacierkami
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
500 ml mleka,
1 łyżeczka masła,
1 łyżeczka miodu,
szczypta soli.
Na zacierki:
1/2 szklanki mąki pszennej,
1 jajko.
Dodatki:
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
szczypta cynamonu,
1 łyżka konfitury wiśniowej.
Jak zrobić zupę mleczną?
Sposób przygotowania:
Zacznij od zrobienia zacierek. Na początek do miski wsyp mąkę, dodaj jajko i odrobinę soli. Wyrabiaj palcami, aż powstaną drobne grudki.
W garnku zagotuj mleko z dodatkiem masła i miodu.
Gdy mleko zacznie się delikatnie wrzeć, zmniejsz moc palnika i stopniowo wrzucaj zacierki, mieszając, aby się nie skleiły.
Gotuj około 3-5 minut, aż kluski będą miękkie.
Do zupy mlecznej wlej ekstrakt z wanilii.
Gotową zupę mleczną przelej do talerzy. Podawaj na gorąco.
Tuż przed podaniem zupę mleczną z zacierkami posyp cynamonem. Możesz też udekorować ją konfiturą wiśniową.
Niektóre potrawy potrafią podzielić społeczeństwo. Uważam, że zupa mleczna z zacierkami zdecydowanie do nich należy. Jedni ją kochają za smak dzieciństwa i domowe ciepło, inni wspominają z niechęcią, przywołując obraz rozwodnionego mleka w szkolnej stołówce z pływającym w nim ryżem lub wspominają szpitalną zupę mleczną na śniadanie.
Jednak prawda jest taka, że dobrze przygotowana zupa mleczna nie ma nic wspólnego z bezsmakową polewką z dawnych lat. Gęsta, delikatnie słodka i pełna miękkich kluseczek to śniadanie, które naprawdę poprawi ci humor. Jeśli do tej pory nie byłeś jej smakoszem, to daj jej jeszcze jedną szansę. W wersji domowej smakuje bajecznie.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
