Jedni ją kochają, inni nienawidzą. Tradycyjna zupa mleczna jest na pewno lepsza niż szpitalna. Pożywna, rozgrzewająca – akurat na śniadanie

Anna Daniluk
Domowa zupa mleczna dzięki zacierkom będzie gęsta i zawiesista. Polecam doprawić ją cynamonem.
Domowa zupa mleczna dzięki zacierkom będzie gęsta i zawiesista. Polecam doprawić ją cynamonem. emson/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Klasyczna zupa mleczna z zacierkami to przysmak znany z polskich śniadań. Niestety to danie wzbudza wiele kontrowersji. Możesz pamiętać je z czasów przedszkola, gdy serwowano ją z makaronem, a na wierzchu pływał nieapetyczny kożuch. Proponuję lekko odmienioną wersję z zacierkami, którą doprawisz wanilią i gałką muszkatołową. Idealne danie, które rozgrzeje cię od środka o poranku.

W skrócie:

Zupa mleczna – przepis z zacierkami

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 15 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 ml mleka,

  • 1 łyżeczka masła,

  • 1 łyżeczka miodu,

  • szczypta soli.

Na zacierki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej,

  • 1 jajko.

Dodatki:

  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,

  • szczypta cynamonu,

  • 1 łyżka konfitury wiśniowej.

Jak zrobić zupę mleczną?

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od zrobienia zacierek. Na początek do miski wsyp mąkę, dodaj jajko i odrobinę soli. Wyrabiaj palcami, aż powstaną drobne grudki.

  2. W garnku zagotuj mleko z dodatkiem masła i miodu.

  3. Gdy mleko zacznie się delikatnie wrzeć, zmniejsz moc palnika i stopniowo wrzucaj zacierki, mieszając, aby się nie skleiły.

  4. Gotuj około 3-5 minut, aż kluski będą miękkie.

  5. Do zupy mlecznej wlej ekstrakt z wanilii.

  6. Gotową zupę mleczną przelej do talerzy. Podawaj na gorąco.

  7. Tuż przed podaniem zupę mleczną z zacierkami posyp cynamonem. Możesz też udekorować ją konfiturą wiśniową.

Niektóre potrawy potrafią podzielić społeczeństwo. Uważam, że zupa mleczna z zacierkami zdecydowanie do nich należy. Jedni ją kochają za smak dzieciństwa i domowe ciepło, inni wspominają z niechęcią, przywołując obraz rozwodnionego mleka w szkolnej stołówce z pływającym w nim ryżem lub wspominają szpitalną zupę mleczną na śniadanie.

Jednak prawda jest taka, że dobrze przygotowana zupa mleczna nie ma nic wspólnego z bezsmakową polewką z dawnych lat. Gęsta, delikatnie słodka i pełna miękkich kluseczek to śniadanie, które naprawdę poprawi ci humor. Jeśli do tej pory nie byłeś jej smakoszem, to daj jej jeszcze jedną szansę. W wersji domowej smakuje bajecznie.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl