Spis treści
Cebula rządzi w Polsce
Portal "TasteAtlas" wyciągnął składniki z przepisów zamieszczonych na swoim portalu i wskazał najpopularniejsze składniki kuchni w różnych zakątkach świata.
W przypadku Polski wybór mógł być tylko jeden. W naszych daniach króluje cebula, co powinno ucieszyć fanów różnych serii memów z tym związanych.
Zgodnie z danymi, cebula wśród polskich potraw używana jest aż w 20,12 proc. przypadków.
Podium uzupełniają czarny pieprz i jajka, które pojawiają się odpowiednio w 17,07 i 13,41 proc. potraw.
Pośród najpopularniejszych składników używanych przez Polaków znalazły się jeszcze ziemniaki (12,8 proc.) i marchewki (10,37 proc.).

Jak się okazuje, Polska wcale nie jest cebulowym potentatem i to nie tylko w Europie.
Najpopularniejsze składniki w kuchni w Europie
Z państw, z których dane zawiera portal, poza Polską, jest jeszcze dziesięć innych, gdzie cebula znalazła się na szczycie, jeśli chodzi o najpopularniejszy składnik w kuchni.
W kilku z nich, mimo zwycięstwa, procent używalności nie jest tak duży jak w Polsce. Tyczy się to Belgii, Niemiec, Holandii, Szwecji i Serbii, gdzie wyjątkowo jest ona na równi z czosnkiem. Nieco częściej, stosuje się ją w Chorwacji i na Węgrzech - odpowiednio 21,86 i 24 proc.
Trzy państwa, w których cebula nie ma sobie równych, to natomiast Turcja, Rosja i Rumunia. Co więcej, w Rumunii przewaga nad drugą pietruszką jest największa z całej stawki. Cebuli używa się w 36,62 proc. dań, a pietruszki w 23,48 proc.
Drugim produktem, który najczęściej pojawia się na pierwszym miejscu, jest masło oraz mąka.
Masło króluje na stołach w Danii, Francji, Irlandii i Szwajcarii. Mąka z kolei w Czechach, Anglii, Norwegii oraz Słowenii, która zresztą posiada specyficzne miejsce w rankingu.
W Słowenii trzy produkty zyskały tyle samo procent (16,16) - wspomniana mąka, czarny pieprz i jajka. To właśnie jajka plasują się na kolejnym miejscu razem z oliwą z oliwek.
Jaja mają swoje wyróżnienie jeszcze w Austrii i Bułgarii, a oliwa, co pewnie nikogo nie dziwi, w Grecji, Hiszpanii i we Włoszech.
Państwem wyjątkowym na całą Europę jest natomiast Portugalia, w której na pierwszym miejscu znalazł się czosnek stosowany w 11,99 proc. przepisów.

Warto zaznaczyć, że ze wszystkich europejskich państw, tylko w dwóch w pierwszej piątce znalazły się produkty mięsne. W Serbii wieprzowina stanowi 7,35 proc., a w Turcji jagnięcina 19,46 proc.
Ameryka zdominowana
Mówiąc o całym świecie, należy ponownie wrócić do cebuli, która jest bezapelacyjnym numerem jeden w całej Ameryce - od północy do południa.
Cebula rządzi zarówno w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych, jak również w Meksyku oraz wszystkich państwach Ameryki Południowej, z których portal posiada dane, to jest m.in. Chile, Peru czy Brazylii. Tylko w trzech z nich - Argentynie, Boliwii i Kolumbii - zajmuje pozycję lidera ex aequo z innymi. Odpowiednio są to wołowina, kminek i czosnek.
Kuba natomiast bije wszystkie dotychczasowe państwa na głowę. Tam cebuli używa się w aż 43,33 proc. dań.
Co się je w Afryce?
Bardzo ograniczone dane pochodzą natomiast z Afryki. Portal zamieścił informacje tylko z czterech krajów.
W Etiopii najpopularniejsza jest cebula, która stosowana jest w 31,25 proc. potraw.
Czosnek to z kolei ulubiony składnik wśród Egipcjan i obywateli Republiki Południowej Afryki - pojawia się w około co czwartej potrawie.
Maroko jest natomiast wyjątkowe - jako jedyne ma na pierwszym miejscu kminek.
Egzotyczna Azja
W Azji najbardziej widać różnice kulturowe względem reszty świata. Cebula na pierwszym miejscu pojawia się tylko w czterech przypadkach: Armenii i Azerbejdżanie - które są jednak dość blisko połączone z Europą - a także w Australii i Iranie.
Dość popularny jest czosnek. To warzywo znajduje uznanie w wielu krajach, m.in. w Indonezji, Filipinach, Singapurze, Tajlandii czy Korei Południowej.
Na liście pojawiają się jednak zupełnie inne składniki, których w pozostałych częściach globu nie uświadczyliśmy.
Tylko patrząc na pierwsze miejsca, znajdziemy tu sos sojowy (Chiny, Japonia, Tajwan) czy sos rybny (Wietnam). Znaczenie zyskują też konkretne przyprawy - kardamon (Arabia Saudyjska), kolendra (Pakistan oraz Gruzja) czy ostre papryczki w Indiach.
Poza tym na dalszych miejscach częściej pojawia się mięso, a także inne, nie tak popularne w Europie czy Ameryce, składniki jak imbir, szalotka czy mięta.

dś