Do zrobienia zupy dyniowej przymierzałam się dłuższy czas. Kojarzyłam ją jako zupę może i o ładnym kolorze, ale mdłą. Do czasu, kiedy posmakowałam odkrycia mojej mamy z jej modyfikacjami w przepisie. Teraz gorąco to danie polecam!
Zupa dyniowa - słońce i ciepło na talerzu
Do swojego dyniowego debiutu wybrałam dynię odmiany hokkaido, bo polecano ją w innych przepisach. Po obraniu jej obieraczką do warzyw byłam zaskoczona, że poszło tak łatwo. Do czasu, bo już w następnym kroku, kiedy chciałam ją pokroić, okazało się, że to nie jest takie proste. Dynia była bardzo twarda, ale ostatecznie w kawałkach trafiła do miski, czekając na swój dalszy los.
Wspominałam, że zupę dyniową zapamiętałam jako mdłą i nie sięgałam po nią latami. Widocznie było w niej zbyt mało przypraw albo były nieodpowiednio dobrane dla moich kubków smakowych. Kluczowe będą kurkuma oraz imbir, ale o tym za chwilę, w kolejnych krokach przepisu.
Składniki na zupę dyniową:
- 0,5 dyni (waga po obraniu)
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 łyżeczka masła, 1 łyżka oleju
- 1 pomidor albo 3-4 łyżki pomidorów w puszce lub 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru
- ok. 1,5 szklanki bulionu
- ok. 0,5 szklanki mleka
- opcjonalnie cebula/czosnek
- sól i pieprz do smaku (używam pieprzu ziołowego)
Zastanawiacie się, po co ziemniaki w zupie dyniowej? Sprawią, że będzie gęstsza i bardziej kremowa. Proporcje składników traktujmy umownie. Z pomidorami lepiej nie przesadzić, bo przyćmią dynię, która ma wystąpić w roli głównej.
Przepis na zupę dyniową krok po kroku
- Do garnka trafia łyżka oleju i łyżeczka masła. Możemy wkroić małą cebulę i ząbek czosnku i chwilę podsmażyć.
- Dodajemy cukinię i pokrojone w kostkę ziemniaki
- Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojonego pomidora/koncentrat, do tego przyprawy
- Gotujemy całość do miękkości warzyw
- Blenderem naszą zupę dyniową zamieniamy w krem, na koniec dodajemy mleko (stopniowo i smakujemy), mieszamy i gotowe!
Zupa pysznie smakuje posypana ziarnami dyni, z paluszkami chlebowymi albo kromką chleba własnego wypieku.
