W skrócie
Wielkanocna babka cytrynowa nie ma sobie równych. Dzięki użyciu wysokiej jakości masła oraz pełnotłustego mleka wypiek rozpływa się w ustach. Jeśli masz czas i nie spieszysz się z przygotowaniem świąt, to ciasto na babkę może wyrastać dwukrotnie. Raz w natłuszczonej misce, a następnie w metalowej formie. Natomiast jeżeli wolicie upiec ciasto nad ranem, to zagniećcie ciasto wieczorem i wstawcie do lodówki na nocne wyrastania. Przed pieczeniem wyjmijcie formę z lodówki, aby ociepliła się do temperatury pokojowej. Ten patent pomoże rozplanować pieczenie w wirze przedświątecznych przygotowań. Zobacz przepis na wielkanocną babkę cytrynową na podwieczorek.
Wielkanocna babka cytrynowa – przepis na deser
Liczba porcji: dla 8-10 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 40 g cukru,
- 6 g suszonych drożdży,
- 1,5 szklanki mleka UHT Łaciate 3,2 procent,
- 5 żółtek,
- 1/2 kostki masła Łaciate,
- skórka z 1 cytryny,
- szczypta soli,
- aromat cytrynowy,
- cukier puder.
Jak zrobić wielkanocną babkę cytrynową?
Sposób przygotowania:
- Na początku suszone drożdże rozpuść w 1/4 szklance ciepłego mleka i rozmieszaj z łyżką cukru i łyżką mąki.
- Odstaw rozczyn do wyrośnięcia na 10 minut w ciepłe miejsce.
- W misie robota kuchennego utrzyj żółtka z cukrem, następnie dodaj przesianą mąkę, zaczyn drożdżowy, sól, skórkę z cytryny, aromat cytrynowy i resztę mleka.
- Ciasto na babkę cytrynową wyrabiaj przez 5 minut.
- Mieszaj dalej ciasto na najniższych obrotach i wlej roztopione i przestudzone masło.
- Formę na babkę drożdżową wysmaruj masłem i oprósz mąkę pszenną.
- Przełóż do niej ciasto drożdżowe na babkę cytrynową i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość wstaw babkę cytrynową do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz przez 40 minut.
- Po tym czasie ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do wystudzenia w formie przez 10 minut, a następnie przełóż na talerz.
- Przed podaniem oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem cytrynowym.
Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: