W skrócie:
Kluski z batatów – przepis na sycący obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 50 minut (w tym gotowanie i studzenie).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
500 g batatów (2 średnie sztuki),
200 g mąki pszennej + do podsypywania,
1 jajko,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
szczypta soli i pieprzu.
Dodatki:
masło klarowane lub olej rzepakowy do podsmażenia,
1/2 pęczka natki pietruszki.
Jak zrobić kluski z batatów?
Sposób przygotowania:
Na początkuobierz bataty, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości przez 15 minut.
Następnie odcedź i rozgnieć na aksamitne purée. Bataty odstaw do ostygnięcia.
Następnie przygotuj ciasto na kluski z batatów. Do przestudzonych batatów dodaj jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony tymianek oraz sól i pieprz.
Wyrabiaj ciasto rękoma, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj więcej mąki.
Na oprószonej mąką stolnicy lub czystym blacie formuj wałki o grubości około 2 cm.
Pokrój je na kluski o długości 2-3 cm i lekko spłaszcz widelcem, tworząc charakterystyczny wzorek. Dzięki temu znakomicie chłoną sos. Wyglądem mogą przypominać włoskie gnocchi.
W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Wrzucaj kluski z batatów w dwóch częściach do wrzątku.
Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze około 2-3 minuty. Wyłów ugotowane kluski łyżką cedzakową.
Następniena patelni rozpuść masło klarowane lub olej rzepakowy. Podsmaż kluski na złoty kolor, aby nabrały chrupkości i głębszego smaku.
Sposób podania klusek z batatów
Ugotowane kluski z batatów podawaj z ulubionym sosem, posyp natką pietruszki, listkami bazylii lub szpinaku. Możesz też podkreślić ich smak tartym parmezanem. Świetnie komponują się z sosami śmietanowymi, pieczarkowymi lub klasycznym pomidorowym.
Mam nadzieję, że przepis na kluski z batatów przypadnie ci do gustu. W szczególności, gdy nie masz ochoty na mdłe ziemniaki. Kluski z batatów na słono to świetna propozycja, która zachwyci zarówno miłośników tradycyjnej kuchni, jak i fanów nowych smaków.
Delikatny słodki smak batatów wybornie łączy się z wytrawnymi dodatkami. Rozpływające się w ustach, pełne aromatu, stanowią doskonały dodatek do sosów, warzyw lub pieczonych mięs. W każdej wersji zyskasz smakowity i pożywny obiad. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
