Znudziły ci się kopytka? Ugotuj bataty, dodaj mąkę i czosnek i zagnieć najlepsze kluski na obiad. Przełamiesz nimi ziemniaczaną rutynę

Anna Daniluk
Domowe kluski z batatów to zaskakujący i smakowity posiłek poprawiający humor.
Domowe kluski z batatów to zaskakujący i smakowity posiłek poprawiający humor. jjpoole/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Wytrawne kluski z batatów to posiłek, który pozwala na kulinarne eksperymenty. Delikatnie słodki smak batatów idealnie współgra z intensywnymi przyprawami, tworząc zaskakująco pyszne zestawienie. Polecam zajadać je z sosem pomidorowym, grzybowym lub gulaszem. Bez względu na to, z czym je podasz, ten przysmak może wejść na stałe do twojego kulinarnego repertuaru.

W skrócie:

Kluski z batatów – przepis na sycący obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 50 minut (w tym gotowanie i studzenie).

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g batatów (2 średnie sztuki),

  • 200 g mąki pszennej + do podsypywania,

  • 1 jajko,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,

  • szczypta soli i pieprzu.

Dodatki:

  • masło klarowane lub olej rzepakowy do podsmażenia,

  • 1/2 pęczka natki pietruszki.

Jak zrobić kluski z batatów?

Sposób przygotowania:

  1. Na początkuobierz bataty, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości przez 15 minut.

  2. Następnie odcedź i rozgnieć na aksamitne purée. Bataty odstaw do ostygnięcia.

  3. Następnie przygotuj ciasto na kluski z batatów. Do przestudzonych batatów dodaj jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony tymianek oraz sól i pieprz.

  4. Wyrabiaj ciasto rękoma, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj więcej mąki.

  5. Na oprószonej mąką stolnicy lub czystym blacie formuj wałki o grubości około 2 cm.

  6. Pokrój je na kluski o długości 2-3 cm i lekko spłaszcz widelcem, tworząc charakterystyczny wzorek. Dzięki temu znakomicie chłoną sos. Wyglądem mogą przypominać włoskie gnocchi.

  7. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Wrzucaj kluski z batatów w dwóch częściach do wrzątku.

  8. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze około 2-3 minuty. Wyłów ugotowane kluski łyżką cedzakową.

  9. Następniena patelni rozpuść masło klarowane lub olej rzepakowy. Podsmaż kluski na złoty kolor, aby nabrały chrupkości i głębszego smaku.

Sposób podania klusek z batatów

Ugotowane kluski z batatów podawaj z ulubionym sosem, posyp natką pietruszki, listkami bazylii lub szpinaku. Możesz też podkreślić ich smak tartym parmezanem. Świetnie komponują się z sosami śmietanowymi, pieczarkowymi lub klasycznym pomidorowym.

Mam nadzieję, że przepis na kluski z batatów przypadnie ci do gustu. W szczególności, gdy nie masz ochoty na mdłe ziemniaki. Kluski z batatów na słono to świetna propozycja, która zachwyci zarówno miłośników tradycyjnej kuchni, jak i fanów nowych smaków.

Delikatny słodki smak batatów wybornie łączy się z wytrawnymi dodatkami. Rozpływające się w ustach, pełne aromatu, stanowią doskonały dodatek do sosów, warzyw lub pieczonych mięs. W każdej wersji zyskasz smakowity i pożywny obiad. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl