W skrócie:

Zielone kluski ze szpinakiem – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
90 g liści szpinaku,
130 g mąki pszennej,
1 jajko,
szczypta soli.
Dodatki:
1 łyżka pesto,
1 łyżka startego sera np.: parmezanu,
1 łyżeczka masła.
Jak zrobić kluski szpinakowe?
Sposób przygotowania:
Na początku liście szpinaku umyj i włóż do malaksera.
Dodaj jajko, przesianą mąkę pszenną i sól.
Miksuj na najwyższych obrotach, aż powstanie zwarte ciasto.
Uformuj kulę, ciasto odstaw na 10 minut i w tym czasie zagotuj wodę z solą
Z ciasta wykrawaj nożem lub nożyczkami kluski i wrzucaj do wrzątku.
Gotuj kluski ze szpinaku do wypłynięcia przez 3 minuty. Jeśli kluski są grube, możesz gotować je nawet 5 minut.
Ugotowane kluski szpinakowe wyłów łyżką cedzakową wymieszaj z masłem i dodaj do niego pesto.
Możesz także posypać je serem np.: parmezanem lub ulubionym żółtym.
Domowe kluski ze szpinaku mrożonego
Poza sezonem możesz także zrobić domowe kluseczki szpinakowe przy użyciu mrożonki. Wcześniej należy je rozmrozić na patelni według instrukcji na opakowaniu. Masa szpinakowa powinna odparować. Możesz doprawić ją czosnkiem, gałką muszkatołową i świeżo zmielonym pieprzem. Koniecznie wystudź szpinak przed połączeniem z resztą składników. Następnie zmiksuj ją w malakserze i postępuj według powyższego przepisu.
Mam nadzieję, że ten prosty przepis zachęci cię do jedzenia szpinaku i tworzenia z niego pysznego obiadu. Kluski ze szpinakiem są także sposobem na wykorzystanie resztek warzywa, które zalega w lodówce. Zachęcam cię też do eksperymentowania z różnymi sosami. Kluski ze szpinaku świetnie smakują z szybkim sosem pieczarkowym, sosem z leśnych grzybów lub pesto z natki pietruszki. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!