Weź liście szpinaku, mąkę i jajko. Te składniki stworzą zielone kluski ze szpinakiem dla całej rodziny. Zrobisz je w 20 minut

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Kluski ze szpinaku wymieszane z pesto podane z serem to sycące danie. Dzięki temu przepisowi dzieciom w łatwy sposób przemycisz nielubiane warzywo. Dorosłym smakoszom sprawisz radość, gotując oryginalne danie w optymistycznym kolorze. Przy tym możesz zrobić je niemal na ostatnią chwilę. Składniki zmiksujesz na gładkie ciasto i po prostu ugotujesz. Polecam, gdy nie masz czasu na długie gotowanie.

W skrócie:

Ekspresowe kluski ze szpinakiem świetnie smakują ze startym serem.
Ekspresowe kluski ze szpinakiem świetnie smakują ze startym serem.
Anna Daniluk

Zielone kluski ze szpinakiem – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 20 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 90 g liści szpinaku,

  • 130 g mąki pszennej,

  • 1 jajko,

  • szczypta soli.

Dodatki:

  • 1 łyżka pesto,

  • 1 łyżka startego sera np.: parmezanu,

  • 1 łyżeczka masła.

Jak zrobić kluski szpinakowe?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku liście szpinaku umyj i włóż do malaksera.

  2. Dodaj jajko, przesianą mąkę pszenną i sól.

  3. Miksuj na najwyższych obrotach, aż powstanie zwarte ciasto.

  4. Uformuj kulę, ciasto odstaw na 10 minut i w tym czasie zagotuj wodę z solą

  5. Z ciasta wykrawaj nożem lub nożyczkami kluski i wrzucaj do wrzątku.

  6. Gotuj kluski ze szpinaku do wypłynięcia przez 3 minuty. Jeśli kluski są grube, możesz gotować je nawet 5 minut.

  7. Ugotowane kluski szpinakowe wyłów łyżką cedzakową wymieszaj z masłem i dodaj do niego pesto.

  8. Możesz także posypać je serem np.: parmezanem lub ulubionym żółtym.

Domowe kluski ze szpinaku mrożonego

Poza sezonem możesz także zrobić domowe kluseczki szpinakowe przy użyciu mrożonki. Wcześniej należy je rozmrozić na patelni według instrukcji na opakowaniu. Masa szpinakowa powinna odparować. Możesz doprawić ją czosnkiem, gałką muszkatołową i świeżo zmielonym pieprzem. Koniecznie wystudź szpinak przed połączeniem z resztą składników. Następnie zmiksuj ją w malakserze i postępuj według powyższego przepisu.

Mam nadzieję, że ten prosty przepis zachęci cię do jedzenia szpinaku i tworzenia z niego pysznego obiadu. Kluski ze szpinakiem są także sposobem na wykorzystanie resztek warzywa, które zalega w lodówce. Zachęcam cię też do eksperymentowania z różnymi sosami. Kluski ze szpinaku świetnie smakują z szybkim sosem pieczarkowym, sosem z leśnych grzybów lub pesto z natki pietruszki. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl