Zupa z dyni - poznaj sprawdzone przepisy
Dynia to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw. Grzech nie wykorzystać jej w kuchni. Sprawdza się idealnie do przygotowania pożywnej zupy, placków czy ciasta. Dodatkowo warto pamiętać, że dynia jest cennym źródłem witamin A, B1, B2, C, PP, jak również magnezu, fosforu, żelaza, wapnia. Zastanawiacie się, czy jest kaloryczna? 100 g dyni zawiera jedynie 28 kcal. Same plusy. Zdrowa, smaczna, dietetyczna.
Nic, tylko faktycznie rozpocząć gotowanie. Proponujemy na początku wykorzystać dynię do przygotowania smacznej i sycącej zupy.
Zupa z dyni. Potrafi pobudzić kubki smakowe, rozgrzać i zaspokoić nawet największy głód. Zaskocz gości i przygotuj jedną z naszych propozycji.
Zupa z dyni – gęsta zupa sezonowa, której głównym składnikiem jest miąższ dyni jadalnej, nadający jej charakterystyczny smak i pomarańczowy lub pomarańczowo-żółty kolor.
SONDA: Którą zupę z dyni lubisz najbardziej?
Zupa z dyni - przepis
Jaki jest dobry przepis na zupę z dyni? Kilka świeżych produktów, dobrze dobrany bukiet przypraw i oczywiście szczypta czegoś wyjątkowego. Przygotowaliśmy zestaw przepisów na zupy z dyni. Tylko tych najsmaczniejszych.
18-latek z Boczowa wyhodował gigantyczne dynie [ZDJĘCIA]
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym - przepis
- Zupę z dyni zrobiłam na bazie z niedzielnego rosołu. Sama dynia jest słodka, a ja lubię pikantne smaki, więc postanowiłam ją przyprawić jak zupę tajską. Dodatek przypraw sprawia, że zupa rozgrzewa - jest idealna na jesienne dni - opisuje nasza Czytelniczka Agnieszka D., autorka przepisu.
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym - SKŁADNIKI:
- 1,5 kg obranej i oczyszczonej dyni
- 2 marchewki
- 1 cebula
- ok.1,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 150 ml mleczka kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki suszonego imbiru (lub mały kawałek świeżego)
- 3-4 łyżki oleju
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- nasiona słonecznika
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym - PRZYGOTOWANIE:
Dynię zetrzeć robotem na wiórki (lub pokroić w drobną kostkę). Obrane marchewki zetrzeć robotem (lub na tarce) na wiórki.
Cebulę pokroić na drobną kostkę i wrzucić na dużą patelnię, na rozgrzany olej. Po kilku minutach dodać starte warzywa.
Podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka i zalać rosołem/bulionem. Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać mleczko kokosowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, siekaną natkę pietruszki i przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu. Przed podaniem posypać prażonymi ziarnami dyni lub słonecznika.

Zupa z dyni krem - przepis
Krem dyniowy z grillowaną gruszką
Zupa z dyni krem - SKŁADNIKI:
- 1 nieduża dynia (1-1,2 kg)
- niewielki kawałek świeżego imbiru (po obraniu i starciu na drobnej tarce około 1 łyżeczka)
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 średnia cebula
- 5-7 większych ząbków czosnku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól do smaku
- 1/2 twardej gruszki na 1 porcję zupy
Zupa z dyni krem - PRZYGOTOWANIE:
Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki ze środka i pokroić w niewielką kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać olej i na średnim ogniu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać dynię i całość podsmażyć przez kilka minut, często mieszając. Dodać imbir i podlać wodą w takiej ilości, aby tylko przykryła dynię, ugotować do miękkości. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem.
Przyprawić solą i słodką papryką.
Przygotowanie gruszek: Owoce umyć i osuszyć. Przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę grillować przez 2-3 minuty z każdej strony. Układać w miseczkach lub na talerzach z kremem dyniowym.
Przepis Marzeny Dudy, autorki bloga kulinarnego www.zaciszekuchenne.blogspot.com
Zupa z dyni z imbirem - przepis
Zupa z dyni z imbirem - SKŁADNIKI:
- dynia (około 2 kg)
- świeży imbir (około 5 cm)
- 1 większa cebula
- rosół lub bulion warzywny
- duża szczypta cukru
- 3-4 łyżki oleju a sól i ostra mielona papryka do smaku
Zupa z dyni z imbirem - PRZYGOTOWANIE:
Dynię pokroić na mniejsze kawałki, obrać ze skóry i usunąć środek z pestkami. Pokroić w kostkę – od jej wielkości zależy czas gotowania. Przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością rosołu lub bulionu i udusić do miękkości. Cebulę obrać i pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Imbir oskrobać i zetrzeć na drobnej tarce, dodać do cebuli i dusić przez kilkanaście minut. Do miękkiej dyni przełożyć cebulę z imbirem, zalać rosołem (bulionem) w ilości kilka cm powyżej poziomu warzyw. Całość gotować jeszcze na wolnym ogniu przez 5-10 minut. Zmiksować, doprawić solą i ostrą papryką. Zupę można podać z jogurtem naturalnym lub śmietaną, posypaną uprażonymi pestkami z dyni.
Przepisy Małgorzaty Kijowskiej z Gorzowa, autorki bloga daylicooking.pl
Zupa z dyni na ostro
, czyli zupa z dyni z chili i mlekiem kokosowym
- Rozgrzewająca i pyszna. Pikantna, a jednocześnie aksamitna w smaku - zapewnia Czytelniczka Magdalena Konsewicz, która nadesłała nam przepis.
Zupa z dyni na ostro - SKŁADNIKI:
- 1 kg dyni
- 1 papryczka chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 trawa cytrynowa, utłuczona i przekrojona na ćwiartki
- 2 łyżki oliwy
- ok. 1,5 cm korzenia imbiru, startego
- 1,5-2 szklanki bulionu warzywnego
- natka pietruszki
- sól morska
- pieprz
Zupa z dyni na ostro - PRZYGOTOWANIE
Dynię obrać i pokroić na kawałki. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Na blasze wyłożonej pergaminem ułożyć kawałki dyni, wstawić do piekarnika i piec, aż dynia będzie miękka (ok. 1 h). Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek obrać i drobno posiekać. Chilli posiekać drobno. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, smażyć 2-3 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodaj chili (świeże lub płatki) oraz starty imbir oraz trawę cytrynową. Smażyć przez 2-3 minuty. Dodać dynię oraz 1 szklankę bulionu. Przykryć i gotować przez 15 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Usunąć trawę cytrynową, dodać mleko kokosowe i zmiksować zawartość garnka blenderem na kremową zupę. Doprawić solą i pieprzem, natką pietruszki i płatkami chilli.
Zupa z dyni piżmowej - przepis
Zupa z dyni piżmowej, może przybrać postać kremu z dodatkiem pestek i TABASCO. Poznajcie przepis od Grzegorza Łapanowskiego.
Zupa z dyni piżmowej - SKŁADNIKI:
- kawałek ulubionej dyni (np. piżmowa lub melonowa)
- 1 biała cebula
- 1 duży ziemniak
- kawałek masła
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka łyżek kwaśnej śmietany
- kilka łyżek słodkiej śmietanki 30 %
- garść pestek z dyni
- sos TABASCO
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka listków szałwii
- łyżka cukru
- oliwa
- sól
- czarny pieprz
- 1 l warzywnego bulionu
Zupa z dyni piżmowej - PRZYGOTOWANIE:
Dynię przekrój na mniejsze kawałki, oczyść z pestek, odłóż jeden kawałek. Pozostałe ułóż na blasze i przypraw odrobiną soli. Na wierzch każdego kawałka ułóż kilka plasterków czosnku i gałązki tymianku. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz do momentu, aż dynia będzie miękka. Po upieczeniu wydrąż łyżką cały miąższ. W rondlu rozgrzej masło. Zeszklij na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj upieczony miąższ dyni. Chwilę smaż razem, a następnie zalej całość bulionem warzywnym. Wrzuć pokrojonego w kawałki obranego ziemniaka. Wszystko razem gotuj około 20-30 minut. Wlej słodką śmietankę i zmiksuj całość. Przypraw do smaku solą, czarnym pieprzem i kilkoma kroplami sosu TABASCO. Na suchej patelni upraż pestki z dyni. W niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy podsmaż na chrupko listki szałwii. Odłożony kawałek dyni obierz ze skórki, miąższ pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej cukier (po rozpuszczeniu powinien zacząć delikatnie brązowieć), wrzuć paski dyni i chwilę smaż. Gorącą zupę rozlej do miseczek. Na każdą porcję połóż łyżkę kwaśnej śmietany, prażone pestki dyni, liski szałwii i paski karmelizowanej w cukrze dyni.
Zupa z dyni hokkaido - przepis
Zupa z dyni hokkaido - SKŁADNIKI:
- 1 średnia dynia hokkaido
- 2 średnie marchewki
- 1 seler
- zielona pietruszka
- 1,5 litra bulionu
- oliwa z oliwek
- przyprawy (kolendra, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka)
Zupa z dyni hokkaido - PRZYGOTOWANIE:
Najtrudniejszy etap to przygotowanie samej dyni. Trzeba włożyć w to trochę fizycznej siły, ale warto :) Dynię hokkaido obieramy i czyścimy z pestek. Miąższ kroimy w centymetrową kostkę.
To samo robimy z marchewką, selerem, cebulą.
Dynię hokkaido wrzucamy na chwilę na patelnię i podsmażamy na oliwie z oliwek. Gdy będzie już miękka, wrzucamy razem z resztą posiekanych warzyw do garnka. Całość zalewamy bulionem, dodajemy część natki pietruszki (trochę listków zostawiamy do posiekania i podania dopiero na talerzu) oraz przyprawy. Jeśli chcemy dodajemy na tym etapie również masło lub mleczko kokosowe. Całość gotujemy ok. 20-30 minut. Najlepiej sprawdzać, czy marchewka jest już odpowiednio miękka.
Jeśli chcemy uzyskać kremową zupę z dyni hokkaido, po ugotowaniu mielimy ją blenderem. Podajemy z zielonką pietruszką i kolendrą i ewentualnie z odrobiną gęstej śmietany.
Dynia w roli głównej. Co można z niej przygotować? [WIDEO]
Zupa z dyni thermomix - przepis
Zupa z dyni thermomix - SKŁADNIKI:
- 10 g oliwy z oliwek
- 1000 g dyni, obojętne jakiej
- 2 kostki rosołowe drobiowe
- 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- 2 szczypty pieprzu
- 500 g wody
- 2 szczypty imbiru
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
Zupa z dyni thermomix - PRZYGOTOWANIE
Dynię pokroić, usunąć pestki. Cebule i czosnek obrać. Wrzucić do Closed lid i rozdrobnić 5s/obr 5.
Dodać oliwę i dusić 5min/Varoma/obr3 Dodać dynię, rozdrobnić całość 30s/obr5 Dodać wodę, kostki rosołowe, przyprawy i gotować 20min/100stopni/obr2. Zmiksować całość jeszcze raz wg potrzeb 10-60s/obr5. Ewentualnie doprawić do smaku.
źródło: przepisowania.pl
Zupa z dyni kwestia smaku
Co lubi dynia? Jakich przypraw można używać?
Smaku dyni dodadzą na pewno przyprawy:
- imbir mielony
- gałka muszkatołowa
- cynamon
- chili
- pieprz cayenne
- papryka słodka
- curry
- bazylia
- sos sojowy
- kurkuma
- kardamon
- rozmaryn
Do dyni pasują owoce, warzywa, grzyby i nie tylko:
- mleczko kokosowe
- pomidory
- ciecierzyca
- soczewica
- ziemniaki
- cukinia
- pieczarki
- papryka
- marchewka
- rukola
- szpinak
- jabłko, pomarańcza, gruszka
