Pasek artykułowy - wybory

Domowe ptasie mleczko jest zachwycająco delikatne i pyszne. A na dodatek bardzo proste do zrobienia! Pokochają je mali i duzi

Karolina Głogowska
Domowe ptasie mleczko to deser, w którym można się zakochać.
Domowe ptasie mleczko to deser, w którym można się zakochać. Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Wyobraź sobie takie połączenie: delikatna i puszysta, waniliowa pianka, a do tego chrupiąca warstwa czekolady. Brzmi jak przepis na deser idealny! Domowe ptasie mleczko dosłownie rozpływa się w ustach. Jest zaskakująco proste do zrobienia i przepysznie smakuje. Pokochają je nie tylko dzieci!

W skrócie

Po co robić domowe ptasie mleczko, jeśli możemy kupić gotowy produkt w sklepie? Przede wszystkim po to, aby zaimponować dzieciom albo znajomym, bo ptasie mleczko można podać jako wykwintny deser. Po drugie smakuje znacznie lepiej niż to kupne i zawiera mniej cukru. Po trzecie nic nie daje takiej satysfakcji, jak samodzielnie przygotowany smakołyk, którym zajadają się inni.

Proponuję ci przepis na domowe ptasie mleczko, które możesz przygotować w dwóch wariantach. Pierwsza to ptasie mleczko bez polewy. Waniliowa pianka jest tak pyszna, że wystarczy ją schłodzić, posypać posiekanymi orzechami albo startymi wiórkami czekoladowymi. Jeśli masz ochotę, przygotuj polewę, która szybko tężeje i nie pozostawia smug na białej masie.

Ptasie mleczko – przepis na domowy deser

Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie
Porcja: 20-30 kostek ptasiego mleczka
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 szklanki zimnego mleka,
  • szklanka jogurtu greckiego,
  • opakowanie bitej śmietany w proszku,
  • 10 g żelatyny,
  • opakowanie cukru wanilinowego.

Na polewę:

  • 6 łyżek śmietanki 30%,
  • 5 łyżek kakao,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżka żelatyny.

Jak przygotować ptasie mleczko w domu?

  1. Żelatynę rozpuściłam w 50 ml gorącej wody i zostawiłam do ostygnięcia.
  2. Mleko, jogurt, i cukier wymieszałam, dodałam opakowanie bitej śmietany w proszku i zmiksowałam całość na puszystą masę.
  3. Dodałam do masy żelatynę i całość dokładnie wymieszałam, bez miksowania.
  4. Masę wylałam na blachę, wyłożoną papierem i chłodziłam przez całą noc w lodówce.
  5. Przygotowałam polewę czekoladową: do rondelka wlałam śmietankę, podgrzałam, dodałam masło, kakao i cukier. Mieszałam do uzyskania jednolitej masy.
  6. Żelatynę rozpuściłam w gorącej wodzie, jak wcześniej w przypadku pianki.
  7. Wlałam żelatynę do polewy i wymieszałam. Zostawiłam na 10 minut.
  8. Gotową polewą polałam piankę i wstawiłam jeszcze na godzinę do lodówki. Jeśli posiadasz kratkę cukierniczą, możesz najpierw pokroić piankę na kwadraty, a następnie oblać je polewą ze wszystkich stron.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl