W skrócie:
Przepis na pulpety rybne
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Jak zrobić pulpety rybne?
Sposób przygotowania:
Na początku wybrane filety rybne dokładnie osusz i sprawdź, czy nie mają ości. Następnie zmiel je w maszynce do mięsa lub posiekaj bardzo drobno nożem.
Następnie cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie zeszklij na patelni z odrobiną oliwy.
Do ryby dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sok z cytryny oraz musztardę. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
Potem zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie pulpety.
Następnie wybierz ulubiony przez ciebie sposób przygotowania pulpetów rybnych. Możesz ugotować je we wrzącej osolonej wodzie przez 8-10 minut. Ta wersja jest najbardziej dietetyczna.
Jeśli chcesz pulpety rybne o wyrazistszym smaku, proponuję je obsmażyć na patelni na złoty kolor.
Uformowane pulpety rybne możesz upiec. Wystarczy ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180°C przez około 15-20 minut.
Gotowe pulpety rybne podawaj oblane sosem koperkowym z purée ziemniaczanym, kaszą jaglaną lub ryżem.
Myślę, że takie domowe pulpety rybne będą strzałem w dziesiątkę i szczególnie przypadną do gustu dzieciom. To świetne rozwiązanie zarówno na codzienny obiad, jak i elegancką kolację w piątek. Takie pulpety rybne to także zaskakujący sposób na przemycenie różnorodnych ryb. Możesz zrobić je np.: z mieszanki dorsza i mintaja. Wypróbuj swoją ulubione połączenie. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
