Na dzisiejszy obiad polecam pulpety rybne. Smaczne, zdrowe i rozpływają się w ustach. Repeta mile widziana

Anna Daniluk
Domowe pulpety rybne to znakomite danie, które zrobisz np.: na bazie dorsza.
Domowe pulpety rybne to znakomite danie, które zrobisz np.: na bazie dorsza. Al Gonzalez/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Znudziła ci się smażona ryba w piątek? Smakowite pulpety rybne to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mięsnych klopsików. Taki przysmak jest bogaty w białko, więc na długo będziesz syty. Poznaj niezawodny przepis, który zaskoczy cię swoją prostotą i wyśmienitym smakiem. Zachęcam cię do zrobienia podwójnej porcji, bo dokładka będzie niemal pewna.

W skrócie:

Przepis na pulpety rybne

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 40 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g filetów z białej ryby,

  • 1 średnia cebula,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 1 jajko,

  • 3 łyżki bułki tartej,

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

  • 1 łyżeczka musztardy diżońskiej,

  • 1 łyżka oliwy do smażenia.

Jak zrobić pulpety rybne?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku wybrane filety rybne dokładnie osusz i sprawdź, czy nie mają ości. Następnie zmiel je w maszynce do mięsa lub posiekaj bardzo drobno nożem.

  2. Następnie cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie zeszklij na patelni z odrobiną oliwy.

  3. Do ryby dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sok z cytryny oraz musztardę. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.

  4. Potem zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie pulpety.

  5. Następnie wybierz ulubiony przez ciebie sposób przygotowania pulpetów rybnych. Możesz ugotować je we wrzącej osolonej wodzie przez 8-10 minut. Ta wersja jest najbardziej dietetyczna.

  6. Jeśli chcesz pulpety rybne o wyrazistszym smaku, proponuję je obsmażyć na patelni na złoty kolor.

  7. Uformowane pulpety rybne możesz upiec. Wystarczy ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180°C przez około 15-20 minut.

  8. Gotowe pulpety rybne podawaj oblane sosem koperkowym z purée ziemniaczanym, kaszą jaglaną lub ryżem.

Myślę, że takie domowe pulpety rybne będą strzałem w dziesiątkę i szczególnie przypadną do gustu dzieciom. To świetne rozwiązanie zarówno na codzienny obiad, jak i elegancką kolację w piątek. Takie pulpety rybne to także zaskakujący sposób na przemycenie różnorodnych ryb. Możesz zrobić je np.: z mieszanki dorsza i mintaja. Wypróbuj swoją ulubione połączenie. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl