Istota i przyczyny
Niedokrwistość oznacza mniejszy niż normalnie poziom hemoglobiny we krwi. Wiąże się to z mniejszą niż zwykle produkcją czerwonych krwinek w szpiku, utratą tych krwinek lub ich szybkim niszczeniem.
Najczęstsze typy anemii to: niedokrwistość z niedoboru żelaza, z niedoboru witamin (B12, kwas foliowy), anemia w przebiegu różnych przewlekłych chorób oraz anemia hemolityczna.
Powstają one najczęściej na skutek: obfitych miesiączek i krwawienia z przewodu pokarmowego (utrata żelaza), nieprawidłowej diety i chorób jelita (utrata witaminy B12 i kwasu foliowego), na tle przewlekłych chorób, takich jak niewydolność nerek czy reumatoidalne zapalenie stawów, a także w ciąży i na skutek wad genetycznych.
Objawy i powikłania
Choroba często przebiega bez objawów. Jeśli już występują, to pojawia się zmęczenie, osłabienie i bladość, przyspieszone bicie serca, duszność, zawroty głowy.
Poważne następstwa anemii są rzadkie, jednak może ona doprowadzić do zakłóceń rytmu serca, a nawet zawału. Nieleczona anemia z niedoboru witaminy B12 doprowadza do uszkodzenia nerwów i mózgu.
Rozpoznanie i leczenie
Lekarz rozpoznaje niedokrwistość na podstawie objawów oraz badania morfologii krwi, czasami potrzebne jest również zbadanie poziomu żelaza. Leczenie jest zależne od typu anemii; w najczęstszych niedokrwistościach będzie to podawanie tabletek lub zastrzyków żelaza, witaminy B12 i kwasu foliowego.
Jak pomóc sobie samodzielnie?
Przy skłonności do anemii dobrym sposobem jej zapobiegania jest dieta bogata w żelazo i witaminy. Żelaza można można znaleźć w mięsie, fasoli, produktach z pełnego ziarna czy też warzywach liściastych. Kwas foliowy występuje natomiast w sokach z owoców cytrusowych oraz w mięsie i nabiale, w których znajduje się również dużo witaminy B12. Żelazo można także uzupełniać (najlepiej pod kontrolą lekarza) za pomocą leków dostępnych bez recepty.
Anemia i tasiemiec
Niedokrwistość z niedoboru witaminy B12 może też wywołać tasiemiec - bruzdogłowiec szeroki. Ten pasożyt po prostu "zjada" witaminę przeznaczoną dla organizmu ludzkiego. Jest to jednak bardzo rzadka choroba.
CZYTAJ TEŻ:
Jak czytać wyniki badań laboratoryjnych
Kelp i spirulina - wodorosty cenniejsze niż złoto
Drożdże - cenne źródło witamin
Anemii można zapobiec