Prosty przepis na chleb na drożdżach świeżych i suchych. Jak zrobić domowe pieczywo?

Strefa Agro
pixabay.com/franzp62
Prosty przepis na chleb, który samodzielnie zrobicie w swoim domu! Łatwy w przygotowaniu i pyszny w smaku. Nie lubicie chleba z marketu, a może na sklepowej półce było już pusto, gdy wybraliście się na zakupy? Albo stawiacie przed sobą nowe wyzwanie? Każdy powód jest dobry, żeby zrobić pieczywo własnego wypieku. Zatem robimy krótką listę zakupów i wyjaśniamy, jak z tych składników zrobić chleb z wykorzystaniem drożdży - tych świeżych i suchych.

Cudowny zapach, chrupiąca skórka i świeżość utrzymująca się dłużej, niż takiego najtańszego kupionego w markecie. Składników do zrobienia chleba nie potrzeba wielu. Więcej powinniśmy sobie zarezerwować czasu, jeśli zdecydujemy się na taki z użyciem drożdży, bo one muszą wyrosnąć. Jedne przepisy wymagają więcej czasu, inne mniej. Mamy przykłady takich receptur.

Na początek podzielę się przepisem, który przetestowałam wielokrotnie. Dodam, że uwielbiam patrzeć, jak ciasto rośnie w piekarniku i wyjmować chleb z piekarnika ze złocistą skórką :)

Domowy chleb na świeżych drożdżach, który zawsze się udaje

  1. Do wysokiej miski przesiewamy 0,7 kg mąki (najczęściej wybieram typ 550 mąki pszennej, czasem ujmuję 2-3 łyżki i zamieniam je na tyle samo mąki pełnoziarnistej). Do tego 1 płaska łyżka cukru i 3 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju. Wlewamy 500 ml ciepłej wody (nie gorącej, wystarczy letnia) i dodajemy 25 dag świeżych drożdży.
  2. Wszystkie składniki na chleb mieszamy, krótko, żeby się połączyły. Przykrywamy miskę np. folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 6 godzin (wstawiam na noc). Po tym czasie wyjmujemy chlebowe ciasto, dajemy mu trochę czasu na ogrzanie się (np. 30 min), zagniatamy i znów zostawiamy na pół godziny.
  3. W tym czasie włączamy piekarnik i umieszczamy tam dół naczynia żaroodpornego. Gdy piec jest nagrzany, ostrożnie przekładamy ciasto do naczynia, nakładamy pokrywę i pieczemy w temperaturze 200 stopni. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę (znów ostrożnie, bo gorąca). Pieczemy jeszcze ok. 20 min. Wyjmujemy chleb. Gotowe!

Prosty przepis na szybki, domowy chleb z suchymi drożdżami

Do zrobienia domowego chleba potrzebujemy formy keksówki, którą smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Świetnie sprawdzi się też naczynie żaroodporne albo garnek rzymski.

Składniki do chleba:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 7 g drożdży (suchych, instant)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli (płaskie)
  • 2 niepełne szklanki ciepłej wody (ok. 400 ml)

Przepis na chleb na drożdżach krok po kroku

  1. W pierwszym kroku drożdże wsypujemy do ciepłej wody i zostawiamy na ok. 10 min.
  2. Mieszamy mąkę, sól i cukier, a następnie wlewamy do tych suchych składników wodę z drożdżami.
  3. Ciasto na chleb można mieszać łyżką, a gdy składniki połączą się, zostawiamy je na pół godziny.
  4. Ponownie zagniatamy krótko ciasto i przekładamy je do foremki.
  5. Zostawiamy na przynajmniej kwadrans do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  6. Wstawimy nasz chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. godzinę.

Jeśli lubimy, możemy podczas zagniatania ciasta dodać do niego przyprawy czy nasiona, np. słonecznika. Można posypać nim również chleb po wierzchu przez wstawieniem do piekarnika.

Prosty przepis na chleb na drożdżach świeżych i suchych. Jak zrobić domowe pieczywo?
pixabay.com/HomeMaker

Przepis na chleb żytni

  • 1 kg mąki żytniej
  • 40 dag ziemniaków
  • 1 dag drożdży
  • sól
  • woda mineralna/źródlana
  • tłuszcz do posmarowania blachy

Jak zrobić chleb żytni z ziemniakami?

  1. Ten chleba wymaga więcej czasu niż powyższy. Dzień przed planowanym robieniem chleba, wieczorem, zalewamy 35 dag mąki 3 szklankami przegotowanej, nie gorącej, ale jeszcze ciepłej wody. Zostawiamy to w ciepłym miejscu.
  2. Rano gotujemy ziemniaki w mundurkach, następnie je obieramy i mielimy.
  3. Do zaczynu chlebowego, czyli naszego roztworu wody z drożdżami, dodajemy ziemniaki i pozostałą przesianą mąkę, pokruszone drożdże i łyżeczkę soli.
  4. Przez 10 min wyrabiamy ciasto (można mikserem) i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na 3 godziny). .
  5. Przekładamy na natłuszczoną blachę i zostawiamy na kolejne pół godziny.
  6. Ciasto chlebowe wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok. 200 stopni) na ok. godzinę.
Prosty przepis na chleb na drożdżach świeżych i suchych. Jak zrobić domowe pieczywo?
pixabay.com/Alexas_Fotos

Polecamy również:

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Prosty przepis na chleb na drożdżach świeżych i suchych. Jak zrobić domowe pieczywo? - Gazeta Pomorska

Komentarze 19

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Janina Król

Aby chleb był udany mąka powinna być dobrej jakości np lubella

G
Gosc
21 marca, 13:22, Gość:

Na drożdżach to jest pszenna buła a nie chleb. Chleb jest na zakwasie i z dodatkiem mąki źytniej najlepiej z grubszego przemiału. W Niemczech żeby nazwać chleb mieszanym musi zawierać minimum 50% mąki żytniej. W Polsce chleb produkuje się głównie z pszennej mąki z dodatkiem niewielkiej ilości zakwasu i to kiepskiej jakości. Taki chleb ma smak buły lekko kwaskowej. Przemysłowe piekarnie przyzwycziły konsumentów do takiego chleba i większość nie zna smaku prawdziwego chleba. Obecne pieczywo nie ma nic wspólnego ze zdrową żywnością. To Wam mówi technolog z pokolenia piekarzy z ponad 50 letnim stażem w branży. Mój dziadek, ojciec gdyby żyli ponownie by pomarli ze stresu na widok i smak dzisiejszego chleba. Większość piekarń obecnie nie ujawniają co się znajduje w składzie surowcowym chleba, żeby wyrósł jak największy. Znam doskonale te dodatki i dziwię się mam swoich dzieci, że karmią je taką chemią, która się odkłada latami w organiźmie i w przyszłości swoim mamusią podziękują za taką beztroskę jak zaczną się choroby ujawniać po latach.

22 marca, 13:28, Gość:

Masz rację w 100% obecne pieczywo nie ma nic wspólnego z tradycją i recepturami naturalnumi ja pracuję 20 lat w zawodzie piekarza i tego pieczywa co jest w marketach się nie tkne nigdy bo to nawet nie powinno nazywać się pieczywem sama chemia i nic więcej w składzie dziwię się ludziom że kupują takie pieczywo

26 marca, 18:03, Gość:

To dlaczego Niemcom tak smakuje Polski chleb i przysłają swoich do Polski na nauki jak się go wypieka?

Kazdy robi jak lubi a kazdemu cos innego smakuje a chlebek z przepisu jest super a na zakwasie nie lubie

G
Gość
21 marca, 13:22, Gość:

Na drożdżach to jest pszenna buła a nie chleb. Chleb jest na zakwasie i z dodatkiem mąki źytniej najlepiej z grubszego przemiału. W Niemczech żeby nazwać chleb mieszanym musi zawierać minimum 50% mąki żytniej. W Polsce chleb produkuje się głównie z pszennej mąki z dodatkiem niewielkiej ilości zakwasu i to kiepskiej jakości. Taki chleb ma smak buły lekko kwaskowej. Przemysłowe piekarnie przyzwycziły konsumentów do takiego chleba i większość nie zna smaku prawdziwego chleba. Obecne pieczywo nie ma nic wspólnego ze zdrową żywnością. To Wam mówi technolog z pokolenia piekarzy z ponad 50 letnim stażem w branży. Mój dziadek, ojciec gdyby żyli ponownie by pomarli ze stresu na widok i smak dzisiejszego chleba. Większość piekarń obecnie nie ujawniają co się znajduje w składzie surowcowym chleba, żeby wyrósł jak największy. Znam doskonale te dodatki i dziwię się mam swoich dzieci, że karmią je taką chemią, która się odkłada latami w organiźmie i w przyszłości swoim mamusią podziękują za taką beztroskę jak zaczną się choroby ujawniać po latach.

22 marca, 13:28, Gość:

Masz rację w 100% obecne pieczywo nie ma nic wspólnego z tradycją i recepturami naturalnumi ja pracuję 20 lat w zawodzie piekarza i tego pieczywa co jest w marketach się nie tkne nigdy bo to nawet nie powinno nazywać się pieczywem sama chemia i nic więcej w składzie dziwię się ludziom że kupują takie pieczywo

To dlaczego Niemcom tak smakuje Polski chleb i przysłają swoich do Polski na nauki jak się go wypieka?

G
Gość

Pewnie się nie znam, ale dziękuję, za przepis

X
Xd

Polecam upiec kajzerki, szybkie, łatwe i bardzo smaczne.

G
Gość
21 marca, 13:22, Gość:

Na drożdżach to jest pszenna buła a nie chleb. Chleb jest na zakwasie i z dodatkiem mąki źytniej najlepiej z grubszego przemiału. W Niemczech żeby nazwać chleb mieszanym musi zawierać minimum 50% mąki żytniej. W Polsce chleb produkuje się głównie z pszennej mąki z dodatkiem niewielkiej ilości zakwasu i to kiepskiej jakości. Taki chleb ma smak buły lekko kwaskowej. Przemysłowe piekarnie przyzwycziły konsumentów do takiego chleba i większość nie zna smaku prawdziwego chleba. Obecne pieczywo nie ma nic wspólnego ze zdrową żywnością. To Wam mówi technolog z pokolenia piekarzy z ponad 50 letnim stażem w branży. Mój dziadek, ojciec gdyby żyli ponownie by pomarli ze stresu na widok i smak dzisiejszego chleba. Większość piekarń obecnie nie ujawniają co się znajduje w składzie surowcowym chleba, żeby wyrósł jak największy. Znam doskonale te dodatki i dziwię się mam swoich dzieci, że karmią je taką chemią, która się odkłada latami w organiźmie i w przyszłości swoim mamusią podziękują za taką beztroskę jak zaczną się choroby ujawniać po latach.

Masz rację w 100% obecne pieczywo nie ma nic wspólnego z tradycją i recepturami naturalnumi ja pracuję 20 lat w zawodzie piekarza i tego pieczywa co jest w marketach się nie tkne nigdy bo to nawet nie powinno nazywać się pieczywem sama chemia i nic więcej w składzie dziwię się ludziom że kupują takie pieczywo

S
Super..

Fajnie, tylko nigdzie nie ma zakwasu ani drozdzy

G
Gość

Na drożdżach to jest pszenna buła a nie chleb. Chleb jest na zakwasie i z dodatkiem mąki źytniej najlepiej z grubszego przemiału. W Niemczech żeby nazwać chleb mieszanym musi zawierać minimum 50% mąki żytniej. W Polsce chleb produkuje się głównie z pszennej mąki z dodatkiem niewielkiej ilości zakwasu i to kiepskiej jakości. Taki chleb ma smak buły lekko kwaskowej. Przemysłowe piekarnie przyzwycziły konsumentów do takiego chleba i większość nie zna smaku prawdziwego chleba. Obecne pieczywo nie ma nic wspólnego ze zdrową żywnością. To Wam mówi technolog z pokolenia piekarzy z ponad 50 letnim stażem w branży. Mój dziadek, ojciec gdyby żyli ponownie by pomarli ze stresu na widok i smak dzisiejszego chleba. Większość piekarń obecnie nie ujawniają co się znajduje w składzie surowcowym chleba, żeby wyrósł jak największy. Znam doskonale te dodatki i dziwię się mam swoich dzieci, że karmią je taką chemią, która się odkłada latami w organiźmie i w przyszłości swoim mamusią podziękują za taką beztroskę jak zaczną się choroby ujawniać po latach.

G
Gość

Dlatego należy obecnie sprzedawać tylko cały, niekrojony. I najlepiej, gdyby był zafoliowany jakoś. Aby ludzie mieli jak go łatwo odkażać po zakupie, a nie piec.

G
Gość

Kupuję chleb cały, niekrojony. W domu od razu do piekarnika na 100 stopni C w termoobieg i przez 15 minut na drabince leży, żeby gorące powietrze go cały czas omywało, zabiło wszystko. A nawet weszło do środka. Można i jeszcze dłużej trzymać, nie spali się. Ten wirus ginie w 70 stopni i nie ma powodu odkażać chleba w temperaturze pieczenia... Od razu idzie się na zakupy z własną torba tylko na ten chleb. To jest zdecydowanie lepiej niż w worku, bo ten w worku jest łapany powszechnie za ten kucyk z folii u góry, gdzie zostaje wszystko z rąk innych, a krojonego nie ma szans odkażać w jakikolwiek sposób, bo się wysuszy.

D
Dgl

Nigdzie nie ma drożdży.

G
Gość

Haha a gdzie dostanę drożdże

G
Gość

Widzę że przezorni piszą komentarze, jak robić chleb w czasach zarazy? Swój i nie "opluty" smakuje lepiej.

G
Gość
16 marca, 10:25, AnKa:

Ten drugi przepis jest lewy. 1 dag drożdży??? Zaczyn z wody i mąki a potem w to kruszymy drożdże. Coś tu nie tak ale próbujcie.

1 dag to przecież 10g drożdży , w czym zatem widzisz problem?

A
AnKa

Ten drugi przepis jest lewy. 1 dag drożdży??? Zaczyn z wody i mąki a potem w to kruszymy drożdże. Coś tu nie tak ale próbujcie.

Wróć na i.pl Portal i.pl