Rola nerek w naszym organizmie jest nie do przecenienia. Zdrowe nerki oczyszczają krew z toksyn, produktów trawienia i spalania białek oraz wydalają nadmiar wody, sodu i innych elektrolitów. Filtrują ponad 1500 litrów krwi na dobę, usuwając z moczem szkodliwe produkty przemiany materii.
Jakie choroby grożą nerkom?
Nerki są narażone na wiele chorób. Do najczęściej występujących należą kamica nerkowa, kłębuszkowe zapalenie nerek, odmiedniczkowe zapalenie nerek oraz niewydolność nerek. Niektóre z chorób występują czasowo i, odpowiednio leczone, nie muszą stanowić poważnego zagrożenia. Ważne, by w przypadku dolegliwości od strony nerek szybko reagować i zgłosić się do lekarza specjalisty.
Jak dbać o nerki?
O nerki, jak o każdy inny narząd, należy dbać, by skutecznie spełniały swoją rolę. Profilaktyka jest niezbędna w zapobieganiu schorzeniom nerek, w tym tych najczęściej występujących, jak kamienie nerkowe.
Dbając o nerki, należy przede wszystkim codziennie wypijać odpowiednią ilość płynów. Źle nawodnione, mają problem z utrzymaniem funkcji filtracyjnej i mogą zostać trwale uszkodzone. Istotne jest także zdrowe odżywianie. Im mniej szkodliwych substancji zostanie wprowadzonych do organizmu (konserwanty, używki, leki), tym mniej obciążone będą nerki.
Ważne jest białko
Składnikiem odżywczym, który niezbędnie należy dostarczyć organizmowi w pożywieniu jest białko (eksperci zalecają spożycie go w ilości 0,8 – 1,0 g/kg masy ciała na dobę). Jest ono najważniejszym składnikiem pokarmowym, niezbędnym do budowy komórek, którego nie można zastąpić żadnym innym składnikiem. W naszym pożywieniu co najmniej 70% białka powinno stanowić to pełnowartościowe, pochodzenia zwierzęcego: mięso, jaja oraz chudy ser twarogowy.
Profilaktyczne badanie nerek należy robić co 2-3 lata. Osoby po 50. roku życia – raz w roku. Wystarczy zwykłe badanie moczu oraz pomiar poziomu kreatyniny - z krwi. O wyniku badania należy porozmawiać z lekarzem rodzinnym.

lena