Już dawno temu obalono mit głoszący, że spożywanie jaj może zwiększać ryzyko rozwoju miażdżycy - to tak naprawdę wciąż jest niejasna kwestia. Jajka są najlepszym i najtańszym źródłem białka na naszym rynku. Jedno jajko to aż 7 gramów białka, dostarcza 85 kcal.
Z czego składa się jajko? - Jest bogate w aminokwasy, żelazo i przeciwutleniacze. Najważniejszą jego częścią jest żółtko - to ono jest najbogatsze w składniki odżywcze. Wartość odżywcza, a tym samym skład chemiczny białka i żółtka jaja jest zróżnicowany. W żółtku występują wszystkie składniki odżywcze z wyjątkiem witaminy C. Są tam białka, tłuszcze, witaminy - A, D, E, K i witaminy grupy B, węglowodany oraz składniki mineralne, z przewagą zakwaszających. Wartość kaloryczna żółtka jest wysoka, wynosi 355 kcal dla 100 gramów (5-6 żółtek) - przybliża Olga. Co więcej, tłuszcz zawarty w żółtku występuje w postaci zemulgowanej, dlatego jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny. Tłuszcz żółtka zawiera cholesterol, który sprawia, że w żywieniu osób starszych i niektórych grup osób chorych ogranicza się, a czasem nawet wyklucza spożywanie żółtek. Dotyczy to chorych na miażdżycę, z dolegliwościami układu krążenia i wątroby. Białko jaja kurzego jest uboższe w składniki odżywcze, występują w nim obok białek witaminy z grupy B i składniki mineralne. Wartość kaloryczna białek jest niska, wynosi bowiem zaledwie 46 kcal dla 100 g białka (około 3 białek). Białko jaja zawiera optymalny dla człowieka skład aminokwasów, jest niezastąpionym budulcem organizmu. Atutem jaj jest też wysoka zawartość cynku, wapnia, fosforu i żelaza. - Jako jeden z nielicznych produktów spożywczych jaja zawierają naturalny selen i jod. Jajo surowe składa się w ponad 70 procentach z wody, około 12 procent to białko, niecałe 10 procent przypada na tłuszcz, 1 procent to składniki mineralne, mniej niż 1 procent - węglowodany - wymienia dietetyk.
Skład chemiczny jaj jest uzależniony od wielu czynników, między innymi: czynników genetycznych, sposobu karmienia niosek, wieku kur, leczenia medycznego.
ZOBACZ: Jakie jaja wybierać?
Wiele osób odrzuca jajka ze względu na wysoką zawartość cholersterolu. Jak jest z nim w rzeczywistości? - Jajka zawierają cholesterol, jednak nie ten szkodliwy, który następnie powoduje blokowanie naczyń krwionośnych. Cholesterol znajdujący się w jajku wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i pomaga w usunięciu złogów wapniowych w arteriach tętniczych. Tym samym zmniejszamy ryzyko chorób sercowo-naczyniowych - wyjaśnia Olga.
Czy jajka naprawdę podwyższają poziom cholesterolu? - sprawdź
Dlaczego jajka należy jeść z umiarem?
Jajka są skarbnicą witamin, wykazują prozdrowotne właściwości. Jedynym argumentem za jedzeniem ich z umiarem jest to, że mogą być silnie alergenne, podobnie jak produkty mleczne. Białko jaja może być przyczyną alergii pokarmowych, zwłaszcza u dzieci. Do głównych alergenów białka jaj należą: owoalbumina, owomukoid, owotransferyna, lizozym, owomucyna, owoglobulina. Najsilniejszym alergenem jest owomukoid, który nie traci swoich właściwości alergizujących nawet po ugotowaniu jaj. Uczulać może również liwetyna - białko znajdujące się we frakcji żółtkowej jaja. Jajka jedzmy więc z rozsądkiem.
Co znajdziemy w jajku?
100 gramów jajek zawiera: witaminę E - 1 mg, witaminę K - 0,3 mg, witaminę B1 - 0,1 mg, witaminę B2 - 0,5 mg, witaminę B3 (PP) - 0,1 mg, witaminę B6 - 0,1 mg, kwas foliowy - 47 mg, witaminę B12 - 1,3 mg, kwas pantotenowy - 1,4 mg, wapń - 53 mg, żelazo - 1,8 mg, magnez - 12 mg, fosfor - 191 mg, potas - 134 mg, sód - 140 mg, cynk - 1,1 mg, miedź - 0,1 mg, selen - 31,7 mg, witaminę A 487 I.U., witaminę D 35 I.U.
ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego warto jeść jajka? Oto 6 powodów, dla których nie może zabraknąć ich w diecie
(Źródło:Agencja TVN
Dostawca: x-news)
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia
