Prosty trik na zwijający się papier do pieczenia. Dzięki niemu zawsze będzie leżał płasko. Sprytny i niezawodny sposób!

Gabriela Fedyk
Namoczony w wodzie papier staje się bardziej elastyczny, lepiej przylega do formy, a także zyskuje większą odporność na wysoką temperaturę.
Namoczony w wodzie papier staje się bardziej elastyczny, lepiej przylega do formy, a także zyskuje większą odporność na wysoką temperaturę. freepik
Papier do pieczenia to niezastąpiona pomoc w kuchni, ale jego uporczywe zwijanie się może być naprawdę irytujące. Na szczęście istnieje prosty trik stosowany przez kucharzy, piekarzy i cukierników, dzięki któremu raz na zawsze zapomnisz o tym problemie. Sprawdź, jak szybko i skutecznie sprawić, by papier leżał płasko i ułatwiał pieczenie!

Spis treści

Jak zapobiec zwijaniu się papieru do pieczenia? Prosty trik, który ułatwi pieczenie

Pamiętasz te czasy, kiedy w sklepach nie było jeszcze papieru do pieczenia? Smarowanie blachy tłuszczem i posypywanie bułką tartą czy kaszą manną były wtedy normą, ale wiązało się to też z bardziej uciążliwym sprzątaniem po pieczeniu ciast, mięs i warzyw.

Dziś papier do pieczenia to jedno z najważniejszych akcesoriów kuchennych – zapobiega przywieraniu ciasta do formy, ułatwia czyszczenie i pozwala piec bez konieczności natłuszczania blachy i używania innych dodatków.

Jednak jego uporczywe zwijanie się może skutecznie utrudnić pracę. Na szczęście istnieje prosty sposób, aby temu zapobiec. Jaki?

Wystarczy zgnieść papier w kulkę, namoczyć go w wodzie, wycisnąć nadmiar, a następnie wygładzić i ułożyć w formie do pieczenia. Namoczony w wodzie papier staje się bardziej elastyczny, lepiej przylega do formy, a także zyskuje większą odporność na wysoką temperaturę. To prosta metoda, którą stosują także doświadczeni kucharze i cukiernicy.

Czym smarować papier do pieczenia? Alternatywne sposoby na zwijający się papier

Choć zgniecenie papieru w kulkę, zwilżenie go i rozprostowanie jest najprostszym sposobem, to możesz zastosować też inne sposoby – lub użyć ich kombinację dla jeszcze lepszych efektów. Jak sprawić, by papier do pieczenia przylegał do blaszki?

Aby jeszcze lepiej unieruchomić papier na blasze, możesz zastosować jeden z tych sposobów:

  1. Lekko natłuść powierzchnię blaszki – cienka warstwa oleju lub masła sprawi, że papier przyklei się do blachy. Ta metoda sprawdzi się np. przy pieczeniu mięs czy ciastek, ale przy delikatnych wypiekach (np. biszkoptach) lepiej zostać przy wersji z wodą.

  2. Użyj odrobiny masła w rogach – wystarczy nałożyć niewielką ilość, aby zapobiec jego przesuwaniu się.

  3. Zwliż powierzchnię blachy wodą – delikatne spryskanie blaszki wodą sprawi, że papier się „przyklei”.

Jeżeli nie chcesz się martwić zwijającym się papierem, możesz także sięgnąć po gotowe, przycięte arkusze lub krążki dostosowane do różnych form do pieczenia. Choć to wygodne rozwiązanie, stosowanie klasycznej rolki daje większą swobodę – możesz odmierzyć dokładnie taki kawałek, jakiego potrzebujesz.

Dzięki tym prostym trikom pieczenie stanie się łatwiejsze i mniej frustrujące. Spróbuj, a przekonasz się, że kilka sekund więcej poświęconych na przygotowanie papieru do pieczenia może znacząco ułatwić pracę w kuchni.

Dlaczego papier do pieczenia się zwija?

Rozwijając papier do pieczenia prosto z rolki, prawdopodobnie zauważyłaś, że natychmiast próbuje wrócić do swojego pierwotnego kształtu. Dzieje się tak, ponieważ przez długi czas był ciasno zwinięty, co sprawia, że zachowuje formę rolki. Często taki papier ma silikonową warstwę, która nadaje mu odporność na wysoką temperaturę i właściwości nieprzywierające, ale jednocześnie utrudnia jego rozprostowanie.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Jak zapobiec zwijaniu się papieru do pieczenia?

Zwijający się papier do pieczenia może skutecznie utrudnić pracę. Na szczęście można temu zapobiec w prosty sposób.

Co zrobić, żeby papier do pieczenia się nie przyklejał?

Aby papier do pieczenia się nie przyklejał, używaj go stroną pokrytą silikonem (zwykle jest gładsza i błyszcząca). Możesz też lekko natłuścić papier olejem lub masłem albo sięgnąć po pergamin wysokiej jakości, odporny na przywieranie.

Jak zapobiec zwijaniu się papieru pergaminowego?

Aby zapobiec zwijaniu się papieru pergaminowego, zgnieć go w kulkę, namocz w wodzie, wyciśnij nadmiar i rozprostuj. Możesz też lekko natłuścić lub zwilżyć blaszkę wodą przed położeniem papieru.

Po co się moczy papier do pieczenia?

Papier do pieczenia moczy się, aby stał się bardziej elastyczny, lepiej przylegał do formy i nie zwijał się. Dodatkowo zwiększa to jego odporność na wysoką temperaturę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl