W skrócie
Klasyczny deser Melba Auguste Escoffier radził przygotowywać ze świeżymi brzoskwiniami. Jeśli nie masz takich pod ręką, to polecam obejść nieco przeszkodę i sięgnąć po brzoskwinie w syropie. Jeśli będą dla ciebie zbyt słodkie, to przełóż owoce do dużej miski i zalej ciepłą wodą. W ten sposób wypłuczesz nadmiar cukru. Następnie brzoskwinie wyjmij przy pomocy widelca, na sitku możesz je dodatkowo odcedzić i pokrój w kostkę zgodnie z przepisem. Zamiast musu truskawkowego lub całych truskawek deser nawiązujący do Melby można udekorować świeżymi malinami lub kawałkami świeżych brzoskwiń. W każdej z tych wersji deser a la Melba będzie prezentować się elegancko i będzie smakował wprost bajecznie. A twoja rodzina nie będzie szczędzić komplementów.
Lody à la Meba – przepis jak z PRL-u
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: bardzo łatwy.
Składniki:
- 200 g lodów o smaku śmietankowo-toffi Royal Gusto,
- 1/2 brzoskwiń w puszce Zaczarowany Ogród,
- sos kajmakowy do polania do wykorzystania z lodów Royal Gusto.
Opcjonalnie:
- 30 g świeżych malin, truskawek lub brzoskwiń,
- listki mięty do dekoracji.
Czytaj także: Połącz 4 składniki, a zyskasz domowe lody kawowe. Rozkoszny smak podkręcam kajmakiem
Jak zrobić deser a la Melba?
Sposób przygotowania:
- W szklanych pucharkach lub wysokich szklankach układam warstwami lody.
- Na każdej warstwie lodów układam pokrojone w kostkę brzoskwinie.
- Z wierzchu ozdabiam lody sosem kajmakowym.
- Zachęcam do ozdobienia deseru a la Melba świeżymi owocami i listkami świeżej mięty.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: