W skrócie
Sernik na słono z pomidorkami to propozycja dla osób, które lubią wytrawne tarty i ciasta. Sernik doskonale sprawdzi się jako przekąska na imprezę, spotkanie w rodzinnym gronie, czy lekka kolacja. Przygotowujemy go z twarogu sernikowego, mascarpone i twardego sera żółtego. Ubita na sztywno śmietanka dodaje masie lekkości. Wypróbuj nasz przepis na sernik na słono i zaskocz rodzinę pysznym, wytrawnym wypiekiem.
Na kolejnych zdjęciach galerii zobaczysz, jak krok po kroku przygotować sernik. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Sernik na słono z pomidorkami – przepis na wytrawne ciasto
Czas przygotowania: 20 minut + 60 minut pieczenia
Porcja: blacha o średnicy 26 cm
Poziom trudności: średnicy
Składniki:
- 650 g twarogu sernikowego Mlekpol 18%,
- 250 g sera mascarpone Mlekpol,
- 100 ml śmietanki UHT Łaciata 30%,
- 50 g tartego sera Jantar,
- 2 średnie jajka,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- mała pikantna papryczka,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- pół łyżeczki ziół prowansalskich,
- bułka tarta do wysypania formy,
- sól, pieprz.
Polecam także: Wyśmienity mazurek czekoladowy. Najlepszy wielkanocny mazurek
Jak zrobić sernik na słono z pomidorkami koktajlowymi?
- W naczyniu miksera umieściłam twaróg i mascarpone, po czym zmiksowałam je.
- Pojedynczo dodałam dwa jajka i znowu zmiksowałam.
- Ser rozdrobniłam i dodałam do masy serowej. Dodałam jajka i ponownie zmiksowałam.
- W osobnej miseczce wymieszałam mąkę pszenną i ziemniaczaną.
- Obie mąki dodałam do masy serowej i wymieszałam całość.
- Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno. Dodałam do masy i wymieszałam.
- Dodałam sól, pieprz, przyprawy oraz posiekaną papryczkę. Wymieszałam całość.
- Dno okrągłej formy wyłożyłam papierem do pieczenia. Boki wysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką tartą.
- Do formy wlałam masę serową.
- Wstawiłam sernik do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piekłam godzinę.
- Po godzinie wyłączyłam piekarnik i uchyliłam drzwiczki. Zostawiłam sernik w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Więcej inspiracji kulinarnych znajdziecie na stronie Najlepsze w kuchni