Knedle ze śliwkami - przepis
Mówi o nich Renata Błoch, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi, gdzie młodzież przygotowuje je w szkolnym warsztacie:
- Knedle to potrawa mączna pochodząca z niemieckiego obszaru językowego – Knödl- uznana i doceniana także w Polsce. Ma postać kulek z ciasta wypełnionych mięsem lub innymi składnikami, u nas najczęściej właśnie śliwkami. W Niemczech stosuje się nadzienie mięsne, ze szpinaku, czasami knedle są dodatkiem do zup. W Czechach natomiast knedlami nazywa się także popularne knedliki. Knedle możemy podawać na wiele sposobów: ze śmietaną i cukrem pudrem, z klarowanym masłem, cynamonem i cukrem , z masłem i bułką tartą, z musem owocowym lub sosem waniliowym. Knedle mogą zawierać dowolne nadzienie w zależności od upodobań - na słodko nie tylko ze śliwkami, ale także z truskawkami, z morelami, z jabłkami
z gruszkami, z malinami, z wiśniami, z jagodami, z brzoskwiniami, z twarogiem. Owoce możemy łączyć w dowolne kompozycje smakowe z różnymi dodatkami mogą być to zarówno suszone owoce: rodzynki, żurawina, śliwka kalifornijska, a także wszelkiego rodzaju orzechy. Przykładem mogą być knedle jabłkowo - gruszkowe z rodzynkami. Knedle możemy też serwować z mięsem, z pieczarkami, z boczkiem, z serem feta i szpinakiem, z ruskim farszem, z bryndzą (miękkim serem z owczego mleka).
Przepis na knedle ze śliwką 4 porcje
(porcja 350 g, 4-5szt. na porcję w zależności od wielkości knedli)
Składniki:
- Ziemniaki 1000 g
- Mąka pszenna 300g
- Mąka ziemniaczana 50 g
- Jaja 2szt.
- Śliwki 400 g
- Sól do smaku
- Mąka pszenna do podsypania 50g
- Bułka tarta 20g
- Masło 40 g
- Cukier 50 g
- Cynamon do smaku
- Ewentualnie kasza manna lub bułka tarta do oprószenia soczystych owoców
Sposób przygotowania
- Ziemniaki ugotuj, ostudź, przepuść przez praskę do ziemniaków lub zmiel w maszynce, jaja sparz i sprawdź ich świeżość.
- Śliwki umyj, usuń pestki, przekrój wzdłuż na pół.
- Sporządź ciasto ziemniaczane (ziemniaki połącz z przesianą mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i jajami. Ciasto delikatnie zarób do połączenia składników w jednolitą masę- ale nie zbyt długo).
- Z ciasta uformuj wałek o średnicy około 4cm i pokrój na kawałki 2cm.
- W krążku ciasta delikatnie zrób zagłębienie, na środku połóż owoc, posyp cukrem z cynamonem i zlep, nadaj ciastu kształt kulki.
- Gotuj powoli na małym ogniu przez około 8- 10 minut do wypłynięcia klusek.
- Po ugotowaniu odcedź.
- Polej stopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą i posyp cukrem.
Smacznego!
Zobacz też:
