Na deser podaj szybkie ciasto ze śliwkami na oleju. Idealne na niedzielę i do filiżanki popołudniowej kawy. Znika do ostatniego okruszka

Anna Daniluk
Domowe ciasto ze śliwkami znakomicie smakuje posypane cukrem cynamonowym.
Domowe ciasto ze śliwkami znakomicie smakuje posypane cukrem cynamonowym. 123rf/annata789
Ciasto ze śliwkami to prosty wypiek na jesienny podwieczorek. Zrobisz je w mniej niż godzinę bez większego kłopotu. Takie ciasto ucierane ze śliwkami na oleju znakomicie smakuje posypane cukrem wymieszanym ze zmielonym cynamonem. Podpowiadamy, jak zrobić domowy placek ze śliwkami na oleju.

W skrócie:

Najłatwiejszy placek ze śliwkami na oleju to przysmak, który zrobisz na spotkania rodzinne, popołudniową kawę z przyjaciółkami i na wizytę niezapowiedzianych gości. Aby ciasto ze śliwkami na oleju nie było zakalcem, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu składniki ciasta nie będą miały szoku temperaturowego, gdy ciasto zostanie wstawione do nagrzanego piekarnika. Warto też zapamiętać, że połówki śliwek powinny być układane skórką do dołu. W ten sposób sok nie będzie ściekał bezpośrednio do ciasta.

Przepis na szybkie ciasto ze śliwkami na oleju

Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: 1 godzina (w tym pieczenie).
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 160 g cukru białego,
  • 190 g mąki pszennej,
  • 6 g proszku do pieczenia,
  • 30 g oleju,
  • 20 g wody,
  • 10 g octu jabłkowego,
  • 300 - 400 g śliwek przekrojonych na pół i bez pestek.

Do wysmarowania formy:

  • 5 g masła,
  • 20 g bułki tartej.

Opcjonalnie:

  • 10 g cukru,
  • 5 g cynamonu w proszku,
  • 10 g cukru pudru.

Jak zrobić ciasto ze śliwkami na oleju?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku należy rozgrzać piekarnik do 190° Celsjusza.
  2. Następnie jajka trzeba ubić z cukrem przez kilka minut, aż będzie uzyskana jasnożółty kogel-mogel.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie oleju, wody i octu jabłkowego.
  4. Następnie należy przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej.
  5. Tortownicę o średnicy 26 cm lub kwadratową blaszkę o wymiarach 23 × 23 cm należy posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Można też wyłożyć spód i boki papierem do pieczenia.
  6. Do przygotowanej formy trzeba wlać gotowe ciasto i ułożyć na wierzchu połówki śliwek bez pestek. Owoce układaj skórką do dołu. Wierzch ciasta ze śliwkami można posypać cukrem z cynamonem.
  7. Szybkie ciasto z olejem ze śliwkami należy piec przez około 30 - 40 minut. Po 25 minutach można sprawdzić drewnianym patyczkiem do szaszłyków, czy ciasto jest upieczone. Wystarczy nakłuć ciasto i sprawdzić, czy patyczek jest suchy.
  8. Upieczone ciasto należy wyjąć do ostudzenia. Ciasto o temperaturze pokojowej można posypać cukrem pudrem.

Zastosowanie śliwek w kuchni

Sezon śliwkowy trwa aż do października. W tym czasie można przygotowywać domową nutellę ze śliwek i chutney śliwkowy. Dzięki temu, że śliwki mają słodko-kwaśny smak często sprawdzają się w wytrawnych daniach. Śliwki w boczku są wyśmienitą przystawką na eleganckich przyjęciach. Na domowy deser polecamy także:

Zobacz w galerii składniki szybkiego ciasta ze śliwkami:

Domowe ciasto ze śliwkami znakomicie smakuje posypane cukrem cynamonowym.

Na deser podaj szybkie ciasto ze śliwkami na oleju. Idealne ...

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl