Nie musisz jechać na Śląsk, aby zjeść karminadle. Oto sprawdzony przepis od koleżanki. Tym daniem rozgrzejesz się w mroźny dzień

Anna Daniluk
Domowe karminadle to idealne danie dla całej rodziny pochodzące z kuchni śląskiej.
Domowe karminadle to idealne danie dla całej rodziny pochodzące z kuchni śląskiej. timolina/freepik.pl/zdjęcie ilustracyjne
Soczyste karminadle to tradycyjne śląskie kotlety mielone, które od pokoleń goszczą na stołach w czasie rodzinnych obiadów. Przepis podała mi moja koleżanka, która pochodzi ze Śląska. Zazwyczaj domowe karminadle są podawane z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Poznaj sprawdzony przepis na smakowite śląskie karminadle, które rozgrzeją w chłodny dzień. Ta klasyczna potrawa doda energii na zimę.

W skrócie:

Karminadle – przepis na rodzinny obiad

Czas przygotowania: 45 minut.

Liczba porcji: dla 4 osób.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej,

  • 1 czerstwa bułka,

  • 100 ml mleka,

  • 1 cebula,

  • 1 jajko,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 1 łyżeczka majeranku,

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu,

  • 2 łyżki bułki tartej,

  • 30 ml oleju rzepakowego do smażenia.

Jak zrobić karminadle?

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce zalej czerstwą bułkę mlekiem i odstaw na 5 minut. Następnie odciśnij nadmiar płynu.

  2. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni, aż będzie rumiana.

  3. Do miski przełóż mięso mielone, dorzuć namoczoną bułkę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz przyprawy.

  4. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiaj rękami przez 5 minut, aby składniki dobrze się połączyły.

  5. Z masy uformuj niewielkie kotlety, lekko je spłaszcz i obtocz w bułce tartej.

  6. Na patelni rozgrzej olej i smaż karminadle na średniej mocy palnika przez około 4-5 minut z każdej strony, aż nabiorą złotobrązowego koloru.

  7. Śląskie karminadle są najsmaczniejsze, gdy łączy się je z klasycznymi kluskami śląskimi i modrą kapustą. Możesz je także serwować z purée ziemniaczanym, surówką z kiszonej kapusty i zasmażanymi buraczkami.

Czym różnią się karminadale od kotletów mielonych?

Przede wszystkim karminadle i kotlety mielone różni pochodzenie dania. Pierwsze pochodzą ze Śląska, a kotlety mielone to ogólna nazwa stosowana w całej Polsce. Karminadle smażone są z wieprzowiny lub z mieszanki wieprzowiny i wołowiny. Natomiast kotlety mielone mogą być drobiowe, rybne lub z jajek. Karminadle wyróżniają się na tle innych kotletów z mięsa mielonego dodatkiem majeranku i czosnku.

Pamiętaj, że śląska kuchnia słynie z prostoty, pożywnych, kalorycznych dań, ale i wyrazistego smaku. Karminadle to esencja gotowania po śląsku. Ciocia mojej koleżanki zawsze jej powtarzała, że sekretem udanych karminadli jest mięso z widocznym tłuszczem i namoczona bułka. Dzięki temu kotlety będą rozpływać się w ustach.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl