W skrócie:
Karminadle – przepis na rodzinny obiad
Czas przygotowania: 45 minut.
Liczba porcji: dla 4 osób.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
500 g mielonej łopatki wieprzowej,
1 czerstwa bułka,
100 ml mleka,
1 cebula,
1 jajko,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu,
2 łyżki bułki tartej,
30 ml oleju rzepakowego do smażenia.
Jak zrobić karminadle?
Sposób przygotowania:
W miseczce zalej czerstwą bułkę mlekiem i odstaw na 5 minut. Następnie odciśnij nadmiar płynu.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni, aż będzie rumiana.
Do miski przełóż mięso mielone, dorzuć namoczoną bułkę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz przyprawy.
Wszystkie składniki dokładnie wyrabiaj rękami przez 5 minut, aby składniki dobrze się połączyły.
Z masy uformuj niewielkie kotlety, lekko je spłaszcz i obtocz w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i smaż karminadle na średniej mocy palnika przez około 4-5 minut z każdej strony, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
Śląskie karminadle są najsmaczniejsze, gdy łączy się je z klasycznymi kluskami śląskimi i modrą kapustą. Możesz je także serwować z purée ziemniaczanym, surówką z kiszonej kapusty i zasmażanymi buraczkami.
Czym różnią się karminadale od kotletów mielonych?
Przede wszystkim karminadle i kotlety mielone różni pochodzenie dania. Pierwsze pochodzą ze Śląska, a kotlety mielone to ogólna nazwa stosowana w całej Polsce. Karminadle smażone są z wieprzowiny lub z mieszanki wieprzowiny i wołowiny. Natomiast kotlety mielone mogą być drobiowe, rybne lub z jajek. Karminadle wyróżniają się na tle innych kotletów z mięsa mielonego dodatkiem majeranku i czosnku.
Pamiętaj, że śląska kuchnia słynie z prostoty, pożywnych, kalorycznych dań, ale i wyrazistego smaku. Karminadle to esencja gotowania po śląsku. Ciocia mojej koleżanki zawsze jej powtarzała, że sekretem udanych karminadli jest mięso z widocznym tłuszczem i namoczona bułka. Dzięki temu kotlety będą rozpływać się w ustach.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
