Najlepszy serowiec siostry Anastazji na Wielkanoc. Zrób przepis na ciasto znanej zakonnicy. Uracz nim smakoszy wiśni

Anna Daniluk
Siostra Anastazja Pustelnik proponuje wilgotne ciasto z twarogiem, wiśniami i chrupiącą posypką kokosową na Wielkanoc.
Siostra Anastazja Pustelnik proponuje wilgotne ciasto z twarogiem, wiśniami i chrupiącą posypką kokosową na Wielkanoc. Andrzej Sochacki/materiały prasowe wydawnictwa WAM
Święta wielkanocne to okazja do przygotowania ciast i deserów na bazie twarogu. Przepis na serowiec z wiśniami proponuje siostra Anastazja Pustelnik w książce „Wielkanoc z siostrą Anastazją”. Sekretem wilgotnego wypieku jest dodanie twarogu w trakcie zagniatania ciasta. Tak pyszne, że poprosicie o dokładkę.

W skrócie

Siostra Anastazja Pustelnik ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości to autorka książek kucharskich i znawczyni kuchni polskiej. W swoich książkach proponuje domowe wypieki na ciasta z kremem, z bezą i galaretkami. Przepisy siostry Anastazji można wykonać na Boże Narodzenie, Wielkanoc czy jako urodzinowy poczęstunek dla gości. Serowiec zawijany z wiśniami pochodzi z książki „Wielkanoc z siostrą Anastazją” opublikowanej przez wydawnictwo WAM. Trudno się mu oprzeć.

Serowiec zawijany z wiśniami — przepis na ciasto

Składniki:

  • 300 g zmielonego sera,
  • 4-5 żółtek,
  • 150 g cukru pudru,
  • 600 g mąki,
  • 12 łyżek mleka,
  • 12 łyżek oleju,
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Budyń wiśniowy:

  • 2 słoiki wiśni w syropie,
  • 2 budynie bez cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Posypka:

  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki cukru kryształu,
  • 1 łyżka masła.

Jak zrobić serowiec z wiśniami siostry Anastazji?

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj ser, cukier puder, żółtka i wyrób ciasto tak, jak ciasto kruche, stopniowo dodając mleko i olej.
  2. Konsystencja ciasta powinna być nie za twarda i niezbyt rzadka. Ciasto podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj.
  3. Wiśnie odsącz. Syrop uzupełnij wodą do 1/2 litra. Na rozcieńczonym syropie ugotuj budyń z proszku i mąki ziemniaczanej. Dodaj odsączone wiśnie i wymieszaj.
  4. Wierzch każdego rozwałkowanego placka posmaruj budyniem wiśniowym. Każdy placek zwiń w roladę i ułóż na blaszce.
  5. Wszystkie składniki na posypkę wymieszaj i podsmaż na lekko złoty kolor.
  6. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajem i posyp posypką.
  7. Serowiec z wiśniami piecz w piekarniku przez ok. 45-50 minut w temperaturze 180°C.

Przepisy na Wielkanoc

Siostra Anastazja proponuje na święta nie tylko przepisy na słodkie przysmaki. Szczególnie polecamy zainteresować się przepisem na baranka wielkanocnego, pikantną ćwikłę z chrzanem oraz sałatkę jarzynową. Gdy macie ochotę zrobić ciasto bez pieczenia, polecamy skorzystać z przepisu na sernik porzeczkowy na zimno. Smakosze galaretek i deserów z biszkoptami będą bardzo zachwyceni połączeniem składników.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa WAM.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl