W skrócie
Siostra Anastazja Pustelnik ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości to autorka książek kucharskich i znawczyni kuchni polskiej. W swoich książkach proponuje domowe wypieki na ciasta z kremem, z bezą i galaretkami. Przepisy siostry Anastazji można wykonać na Boże Narodzenie, Wielkanoc czy jako urodzinowy poczęstunek dla gości. Serowiec zawijany z wiśniami pochodzi z książki „Wielkanoc z siostrą Anastazją” opublikowanej przez wydawnictwo WAM. Trudno się mu oprzeć.
Serowiec zawijany z wiśniami — przepis na ciasto
Składniki:
- 300 g zmielonego sera,
- 4-5 żółtek,
- 150 g cukru pudru,
- 600 g mąki,
- 12 łyżek mleka,
- 12 łyżek oleju,
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Budyń wiśniowy:
- 2 słoiki wiśni w syropie,
- 2 budynie bez cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Posypka:
- 100 g wiórków kokosowych,
- 2 łyżki cukru kryształu,
- 1 łyżka masła.
Jak zrobić serowiec z wiśniami siostry Anastazji?
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj ser, cukier puder, żółtka i wyrób ciasto tak, jak ciasto kruche, stopniowo dodając mleko i olej.
- Konsystencja ciasta powinna być nie za twarda i niezbyt rzadka. Ciasto podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj.
- Wiśnie odsącz. Syrop uzupełnij wodą do 1/2 litra. Na rozcieńczonym syropie ugotuj budyń z proszku i mąki ziemniaczanej. Dodaj odsączone wiśnie i wymieszaj.
- Wierzch każdego rozwałkowanego placka posmaruj budyniem wiśniowym. Każdy placek zwiń w roladę i ułóż na blaszce.
- Wszystkie składniki na posypkę wymieszaj i podsmaż na lekko złoty kolor.
- Wierzch posmaruj roztrzepanym jajem i posyp posypką.
- Serowiec z wiśniami piecz w piekarniku przez ok. 45-50 minut w temperaturze 180°C.
Przepisy na Wielkanoc
Siostra Anastazja proponuje na święta nie tylko przepisy na słodkie przysmaki. Szczególnie polecamy zainteresować się przepisem na baranka wielkanocnego, pikantną ćwikłę z chrzanem oraz sałatkę jarzynową. Gdy macie ochotę zrobić ciasto bez pieczenia, polecamy skorzystać z przepisu na sernik porzeczkowy na zimno. Smakosze galaretek i deserów z biszkoptami będą bardzo zachwyceni połączeniem składników.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa WAM.
