Solisz wodę na makaron? Uważaj na toksyczne substancje, które uwalniają się podczas gotowania

Katarzyna Wąś-Zaniuk
Solenie wody na makaron może szkodzić zdrowiu.
Solenie wody na makaron może szkodzić zdrowiu. Freepik
Większość z nas nie wyobraża sobie gotowania makaronu bez dodania soli. To sprawdzony sposób na uzyskanie smaku potrawy. Niestety ta powszechna rutyna nie wpływa pozytywnie na nasz organizm. Nowe badania sugerują, że dodawanie soli do gotującej się wody, może prowadzić do powstawania potencjalnie rakotwórczych związków.

Spis treści

Czy solenie wody na makaron szkodzi zdrowiu?

Badania opublikowane w czasopiśmie ACS Environmental Science & Technology sugerują, że gotowanie makaronu w wodzie z dodatkiem soli jodowanej może prowadzić do powstawania trihalometanów (THM) – związków chemicznych o potencjalnym działaniu rakotwórczym. Halogenowe związki organiczne, określane jako THM, mogą powstawać w wyniku reakcji między jodkiem obecnym w soli jodowanej a chloraminami stosowanymi do dezynfekcji wody z kranu. 

Trihalometany, do których powstania dochodzi w ostatnich stadiach procesu uzdatniania wody, wykazują działanie kancerogenne. Mogą wpływać na rozwój schorzeń pęcherza moczowego, nerek i wątroby. Ponieważ są metabolizowane w wątrobie, mogą szkodzić komórkom wątrobowym, a także powodować zaburzenia funkcji narządu znajdującego się w górnej części jamy brzusznej. Trihalometany mogą działać na organizm nie tylko rakotwórczo, ale i mutagennie oraz teratogennie.

Jak ugotować makaron, a jednocześnie zminimalizować ryzyko powstawania THM?

Jeśli chcemy zminimalizować ryzyko powstawania trihalometanów podczas gotowania makaronu, powinniśmy przestrzegać pewnych zasad. Przeprowadzony przez naukowców eksperyment dowiódł, że gotowanie bez pokrywki pozwala na ulatnianie się gazów i ogranicza koncentrację THM w wodzie. Ogromne znaczenie ma też sól, której używamy do przygotowania makaronu. 

Trihalometany powstają w wyniku reakcji jodku (z soli jodowanej) z chloraminami w wodzie. Sól jodowaną zastąp solą morską, himalajską lub kłodawską. Produkty te nie zawierają jodku potasu, który może reagować z chloraminami obecnymi w wodzie wodociągowej. Dodatkowo badacze zalecają solenie makaronu dopiero po ugotowaniu, jeżeli chcemy ograniczyć ryzyko uwalniania trihalometanów.

Nadmiar soli w diecie

Sól jest obecna w większości potraw, zarówno tych domowych, jak i serwowanych w restauracjach. Warto pamiętać o jej ograniczeniu do zalecanej dziennej dawki wynoszącej 5-6 g. Nadmierne spożycie soli sprzyja rozwojowi nadciśnienia tętniczego, na które cierpi już co trzecia dorosła osoba w naszym kraju. Nadmierna konsumpcja soli zwiększa również ryzyko:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl