Wyśmienite pulpety w sosie śmietanowym. Ten prosty obiad smakuje każdemu i łatwo go zrobić. Wypróbuj tradycyjny przepis na pulpety

Materiał promocyjny Sieci POLOmarket
Pulpety w sosie śmietanowym to doskonały pomysł na satysfakcjonujący posiłek
Pulpety w sosie śmietanowym to doskonały pomysł na satysfakcjonujący posiłek 123rf/myviewpoint/zdjęcie ilustracyjne
Proste dania są najsmaczniejsze, a najlepszym tego przykładem są pulpety w sosie śmietanowym. To tradycyjne danie kuchni polskiej, za którym większość z nas przepada. Nawet wybredne dzieci kochają pyszne pulpeciki. Wypróbuj nasz tradycyjny przepis i zrób pyszne pulpety na obiad dla całej rodziny.

W skrócie

Mam dziś dla ciebie bardzo prosty i sprawdzony przepis na pulpety w sosie śmietanowym. To tradycyjne danie sprawdzi się na pożywny obiad i zasmakuje każdemu. Nie potrzeba wiele wysiłku, aby je przygotować. Mięso warto doprawić specjalną przyprawą, żeby było bardziej aromatyczne. Formowanie pulpecików zajmuje kilka chwil. Przygotowanie sosu śmietanowego jest równie proste i poradzi z nim sobie nawet niewprawny kucharz. Pulpety w sosie śmietanowym najlepiej smakują z ziemniakami puree. Można do nich podać także tradycyjną surówkę z marchewki i selera. To prosty, klasyczny obiad, który nasyci domowników i nacieszy wszystkie podniebienia.

Sprawdź, jakie produkty potrzebne są do przygotowania pulpetów

Pulpety w sosie śmietanowym – pomysł na pożywny obiad

Czas przygotowania: 45 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
Na pulpety:

  • 400 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe),
  • 1 jajko ekologiczne Marysia,
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • łyżka bułki tartej,
  • łyżka przyprawy do mięsa mielonego Na Szlaku Smaku,
  • szczypta soli Na Szlaku Smaku,
  • szczypta pieprzu mielonego Na Szlaku Smaku.

reklama

Na sos śmietanowy:

  • 250 ml śmietanki UHT Mleczna Polana 30%,
  • łyżka mąki uniwersalnej Marysia,
  • łyżeczka ziół prowansalskich.

Polecam także: Wyśmienita surówka z pora z nietypowym dodatkiem. Lepszej nie zjesz

Jak zrobić pulpety w sosie śmietanowym?

  1. W dużej misce umieściłam mięso mielone. Dodałam do niego jajko, bułkę tartą, sól, pieprz oraz przyprawę do mięsa mielonego. Całość dokładnie wymieszałam.
  2. Zwilżoną dłonią formowałam okrągłe pulpeciki.
  3. W dużym garnku przygotowałam bulion i włożyłam do niego pulpety. Gotowałam je na średnim ogniu przez 20 minut.
  4. W osobnej misce umieściłam śmietanę i dodałam do niej kilka łyżek gorącego bulionu. Wymieszałam całość, dodałam mąkę, zioła prowansalskie i ponownie wymieszałam.
  5. Śmietanę wlałam do bulionu z pulpetami i wymieszałam. Gotowałam jeszcze minutę.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

Wybrane dla Ciebie

Piękny wolej Casha ucieszył Stadion Śląski. Polska ukąsiła Mołdawię

Piękny wolej Casha ucieszył Stadion Śląski. Polska ukąsiła Mołdawię

Lewandowski pojawił się na ławce i szybko z niej zniknął. Dlaczego?

Lewandowski pojawił się na ławce i szybko z niej zniknął. Dlaczego?

Wróć na i.pl Portal i.pl