W skrócie:
Co to jest calzone i skąd pochodzi?
Tradycyjne calzone to nic innego jak nadziewana pizza, przypominająca wyglądem drożdżowego pieroga. Często nazywa się je zamkniętą pizzą lub pizzą zawijaną. Włosi stworzyli je z myślą o wygodzie jedzenia, aby jeść ją w biegu i to, bez użycia talerzy. Ta metoda wzmocnienia też przyjemność podczas spożycia. Co więcej, za sprawą zamkniętej formy, wszystkie smaki i aromaty zostają uwięzione w środku ciasta i można je jednocześnie ugryźć.
Przepis na domowe calzone
Składniki na ciasto:
500 g mąki typu 00 lub uniwersalnej,
300 ml ciepłej wody,
7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki oliwy z oliwek.
Nadzienie do calzone:
200 g passaty pomidorowej,
200 g mozzarelli w kulce,
100 g szynki parmeńskiej lub salami,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka oregano,
sól i pieprz do smaku,
50 g tartego parmezanu,
8 listków świeżej bazylii,
oliwa z oliwek do posmarowania.
Jak zrobić idealne ciasto na calzone? Przepis krok po kroku
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj ciepłą wodę, drożdże i cukier. Odstaw na 10 minut, aż zacznie się pienić.
Następnie dodaj mąkę pszenną, sól i oliwę, wyrabiaj przez około 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie.
Ciasto na calzone przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie zrób sos. Passatę pomidorową wymieszaj z posiekanym czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Mozzarellę pokrój w kostkę, szynkę porwij na mniejsze kawałki.
Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części i każdą z nich rozwałkuj na cienki okrąg.
Połowę każdego placka posmaruj sosem, posyp mozzarellą, szynką i parmezanem. Dodaj świeżą bazylię.
Aby uzyskać calzone, złóż placek na pół, dokładnie ściśnij brzegi, dociskaj je palcami lub widelcem.
Posmaruj wierzch oliwą i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jak upiec calzone w piekarniku? Calzone wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 220°C z funkcją grzania góra-dół i piecz przez około 15 minut.
Gotowe calzone będzie złociste z zewnątrz, chrupiące o smakowitym rozpływającym się w ustach nadzieniu.
Gorące calzone jest najsmaczniejsze tuż po upieczeniu. Podane z oliwą czosnkową i świeżym pesto z bazylii będzie obłędnie smakować.
Farsz do calzone — jakie składniki wybrać?
Nadzienie do calzone możesz dostosować do swoich upodobań. Najczęstszym wyborem jest klasyczne nadzienie z pomidorów i mozzarelli jak w pizzy marghericie. Możesz też dodać odrobinę ricotty, szynki lub ostrego salami. Jednak nie krępuj się dodać posiekaną cukinię, bakłażana lub paprykę, lub pikantną papryczkę chili. Albo zrobić calzone z kurczakiem.
Jaka mąka na calzone?
Do zrobienia zamkniętej pizzy calzone potrzebujesz mąki o wysokiej zawartości glutenu. Wybierając mąkę pszenną, zwróć uwagę na zawartość białka wskazaną na etykiecie. Polecam wybierać te, które mają minimum 12 g białka na 100 g produktu. Mofą to być specjalne włoskie mąki do pizzy, ale zachęcam cię do korzystania z mąki z polskich młynów np.: mąki pszennej typ 450 lub mąki chlebowej typ 720. Dzięki temu uzyskasz puszyste calzone.
Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do zrobienia smacznej niespodzianki w trakcie imprezy ze znajomymi lub na rodzinne spotkanie. Możesz nim uczcić Dzień Pizzy, albo rozkoszować się tym daniem bez okazji. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
