Co można zrobić zamiast pizzy? Włoskie calzone nie ma sobie równych. Posmakuj pieczonego pieroga dla zabieganych

Anna Daniluk
Tradycyjne calzone to przysmak formowany na wzór pieroga.
Tradycyjne calzone to przysmak formowany na wzór pieroga. Irina Taskova/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Włoskie calzone to klasyczny pieróg z ciasta drożdżowego wypełniona soczystym nadzieniem. Uformujesz je z tego samego ciasta jak na pizzę. Przy tym calzone jest poręczniejsze. Możesz wziąć je do dłoni i zjeść niemal w drodze. Jednak uważaj, bo gorące calzone może oparzyć rozpływającym się gorącym nadzieniem. To także znakomita alternatywa, aby poświętować nim Dzień Pizzy przypadający 9 lutego.

W skrócie:

Co to jest calzone i skąd pochodzi?

Tradycyjne calzone to nic innego jak nadziewana pizza, przypominająca wyglądem drożdżowego pieroga. Często nazywa się je zamkniętą pizzą lub pizzą zawijaną. Włosi stworzyli je z myślą o wygodzie jedzenia, aby jeść ją w biegu i to, bez użycia talerzy. Ta metoda wzmocnienia też przyjemność podczas spożycia. Co więcej, za sprawą zamkniętej formy, wszystkie smaki i aromaty zostają uwięzione w środku ciasta i można je jednocześnie ugryźć.

Przepis na domowe calzone

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki typu 00 lub uniwersalnej,

  • 300 ml ciepłej wody,

  • 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych,

  • 1 łyżeczka cukru,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Nadzienie do calzone:

  • 200 g passaty pomidorowej,

  • 200 g mozzarelli w kulce,

  • 100 g szynki parmeńskiej lub salami,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 1 łyżeczka oregano,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 50 g tartego parmezanu,

  • 8 listków świeżej bazylii,

  • oliwa z oliwek do posmarowania.

Jak zrobić idealne ciasto na calzone? Przepis krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj ciepłą wodę, drożdże i cukier. Odstaw na 10 minut, aż zacznie się pienić.

  2. Następnie dodaj mąkę pszenną, sól i oliwę, wyrabiaj przez około 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie.

  3. Ciasto na calzone przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.

  4. W międzyczasie zrób sos. Passatę pomidorową wymieszaj z posiekanym czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Mozzarellę pokrój w kostkę, szynkę porwij na mniejsze kawałki.

  5. Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części i każdą z nich rozwałkuj na cienki okrąg.

  6. Połowę każdego placka posmaruj sosem, posyp mozzarellą, szynką i parmezanem. Dodaj świeżą bazylię.

  7. Aby uzyskać calzone, złóż placek na pół, dokładnie ściśnij brzegi, dociskaj je palcami lub widelcem.

  8. Posmaruj wierzch oliwą i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  9. Jak upiec calzone w piekarniku? Calzone wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 220°C z funkcją grzania góra-dół i piecz przez około 15 minut.

  10. Gotowe calzone będzie złociste z zewnątrz,  chrupiące o smakowitym rozpływającym się w ustach nadzieniu.

  11. Gorące calzone jest najsmaczniejsze tuż po upieczeniu. Podane z oliwą czosnkową i świeżym pesto z bazylii będzie obłędnie smakować.

Farsz do calzone — jakie składniki wybrać?

Nadzienie do calzone możesz dostosować do swoich upodobań. Najczęstszym wyborem jest klasyczne nadzienie z pomidorów i mozzarelli jak w pizzy marghericie. Możesz też dodać odrobinę ricotty, szynki lub ostrego salami. Jednak nie krępuj się dodać posiekaną cukinię, bakłażana lub paprykę, lub pikantną papryczkę chili. Albo zrobić calzone z kurczakiem.

Jaka mąka na calzone?

Do zrobienia zamkniętej pizzy calzone potrzebujesz mąki o wysokiej zawartości glutenu. Wybierając mąkę pszenną, zwróć uwagę na zawartość białka wskazaną na etykiecie. Polecam wybierać te, które mają minimum 12 g białka na 100 g produktu. Mofą to być specjalne włoskie mąki do pizzy, ale zachęcam cię do korzystania z mąki z polskich młynów np.: mąki pszennej typ 450 lub mąki chlebowej typ 720. Dzięki temu uzyskasz puszyste calzone.

Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do zrobienia smacznej niespodzianki w trakcie imprezy ze znajomymi lub na rodzinne spotkanie. Możesz nim uczcić Dzień Pizzy, albo rozkoszować się tym daniem bez okazji. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl