W skrócie
Pożywny pasztet z białej fasoli to potrawa, która nie należy do tradycyjnych przysmaków na wielkanocnym stole. Jednak zachęcam, aby urozmaicić świąteczny jadłospis tym warzywnym przysmakiem. Dzięki wysokiej zawartości białka zawartej w strączkach nasyci na długo. Wypróbuj przepis na pożywny pasztet z białej fasoli dla całej rodziny.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania pasztetu z białej fasoli
Pasztet z białej fasoli – prosty przepis na Wielkanoc
Liczba porcji: dla 8-10 osób.
Czas przygotowania: do 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g białej fasoli z puszki,
- 1 biała cebula,
- 1/2 główek czosnku,
- 1/2 pora,
- 1 mały seler,
- 3 jajka,
- 20 g masła Łaciate,
- 1 łyżka musztardy diżońskiej,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonego koperku,
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki,
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.
Jak zrobić pasztet z białej fasoli?
Sposób przygotowania:
- Na początku cebulę, selera i czosnek obrałam i położyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pora umyłam, przekroiłam na pół, dodałam do warzyw i polałam łyżką oleju.
- Warzywa wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180° Celsjusza i piekłam przez 30 minut.
- Fasolę z puszki wrzuciłam do miski. Dodałam musztardę, zioła i doprawiłam solą i pieprzem.
- Wszystkie składniki zmiksowałam blenderem na gładką masę.
- Upieczone warzywa wyjęłam z piekarnika, dodałam masło i wymieszałam.
- Do fasoli z przyprawami dodałam upieczone warzywa i ponownie zblendowałam na gładką masę.
- Jajka rozmieszałam w kubku i dodałam do masy z fasoli i warzyw.
- Masę z warzyw i fasoli dokładnie wymieszałam i przełożyłam do keksówki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pasztet z fasoli piekłam przez 45 minut w 180° Celsjusza.
- Domowy pasztet z fasoli i warzyw najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Gotowanie fasoli na pasztet
Wielkanocny pasztet z białej fasoli można zrobić także z samodzielnie ugotowanych strączków. Wystarczy namoczyć fasolę w zimnej wodzie, odstawić na noc do namoczenia i następnego dnia odcedzić na sitku. Następnie fasolę warto przelać bieżącą wodą i gotować w świeżej wodzie na małej mocy palnika przez około 1,5-2 godziny. Fasolę należy gotować, aż będzie miękka, odcedzić i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Więcej inspiracji znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni
Domowy pasztet z białej fasoli na kanapki. Sprawdź przepis n...
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: