W skrócie
Ciastka smalcowe na amoniaku to nie tylko pyszna przekąska, ale także kawałek naszych rodzinnych tradycji, które warto pielęgnować. Korzystając z tego prostego przepisu, możesz przywrócić do życia smaki dzieciństwa. Taki rodzaj ciasteczek może wydawać się odrobinę staromodny, ale to on pomoże kultywować rodzinne wspomnienia.
Ciastka smalcowe – prosty przepis na deser
Liczba porcji: dla 4-8 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kostka masła Łaciate,
- 1 kostka smalcu,
- 2 żółtka,
- 1 szklanka śmietany UHT Łaciata 18 procent,
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1 kg mąki pszennej,
- 3 g (płaska łyżeczka) amoniaku,
- 1/2 szklanki powideł do przełożenia.
Jak zrobić ciastka smalcowe?
Sposób przygotowania:
- Mąkę pszenną przesiałam przez sitko, aby ją napowietrzyć i usunąć wszelkie grudki lub zanieczyszczenia.
- Następnie dodałam amoniak i dodałam pokrojone w kostkę masło i smalec.
- Wlałam śmietanę i dosypałam cukier. Wszystkie składniki dokładnie posiekałam.
- Następnie dodałam 2 żółtka i posiekałam na stolnicy do uzyskania konsystencji piasku.
- Składniki zagniotłam do momentu uzyskania zwartego ciasta.
- Ciasto podzieliłam na 4 porcje. W międzyczasie, gdy cienko wałkowałam jedną porcję, pozostałe trzymałam w lodówce.
- Przy pomocy metalowej wykrawaczki lub szklanki odkrajałam ciastka.
- Ciastka smalcowe piekłam przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza.
- Upieczone ciastka odstaw do wystudzenia.
- Na koniec przekładałam je powidłami śliwkowymi.
Więcej inspiracji kulinarnych znajdziecie na stronie Najlepsze w kuchni.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: